2014/05/12

Pirmo reizi Latvijā uzstāsies lietuviešu rituālās folkloras grupa «Marga Muzika»



Lietuviešu «Marga Muzika» spēlē ne tikai lietuviešu, bet arī latviešu, baltkrievu, seno slāvu, Balkānu un pat Āzijas tautu mūziku. Kā jau lielākā daļa šādu grupu, arī «Marga Muzika» uzsvaru liek uz senajiem, autentiskajiem folkloras instrumentiem (dūdas, stabules, mandolīna), tos papildinot ar mūsdienu ģitārām vai čellu. Dziesmas tiek izpildītas oriģinālvalodās, atskaņojot senās melodijas. Citu starpā «Marga Muzika» dzied sutartines — aizvēsturiskas polifoniskās dziesmas, kādas latviešu kultūrā diemžēl paguvušas izzust. Grupas dalībnieki arī notur dažādus seminārus, lekcijas un praktiskās nodarbības, mācot citiem senās folkloras izpildījumu.


«Marga Muzika» spēlē piecus gadus un šajā laikā paspējusi uzstāties daudzviet eiropā un visās kaimiņvalstīs, izņemot vienīgi Latviju. Šis robs beidzot zudīs piektdienā, 23. maijā, kad «Marga Muzika» spēlēs klubā «Melnā Piektdiena». Tomēr nav jāšaubās, ka daudzi latviešu klausītāji šo kolektīvu jau līdz šim dzirdējuši tādos festivālos kā «Kilkim Žaibu» un «Menuo Juodaragis», uz kuriem tradicionāli dodas klausītāju simti arī no Latvijas.

Pagājušogad iznācis «Marga Muzika» debijas albums, kurā iekļautas tautasdziesmas ir latviski («Sen dzirdēju, nu ieraugu»), lietuviski, poliski, kā arī armēņu un tuviešu valodās. «Mūsu grupa reprezentē lietuviešu ritus, rituālus un tradīcijas, bet ne tikai — jo vairāk mēs iepazīstam citu tautu folkloru, jo labāk varam salīdzinot izprast paši savējo,» saka grupas dibinātāja Laurita Peleniūtė. Bez viņas grupā spēlē arī dalībnieki no tādām Latvijā labi pazīstamā vienībām kā «Žalvarinis» (folkroks) un «Obtest» (folkmetāls), u.c.

Koncerts, kurā piedalīsies vēl arī pašmāju folkloras kopa «Trejasmens» un latgaļu folkroka apvienība «Green Novice», notiks 23. maijā klubā «Melnā Piektdiena» Brīvības ielā 193c, sākums no 19:00 vakarā.