2015/11/11

Aicinājums parakstīt VĒSTULI PAR KULTŪRU! Papildināts 10.11.15.

Latvijas neatkarīgie koncertorganizētāji ir sagatavojuši atklāto vēstuli (skatīt zemāk) valsts augstākajām amatpersonām sakarā ar valdības plānu no nākamā gada aplikt kultūras pasākumu ieejas biļetes ar PVN likmi 21% apmērā.

Ja Jums nav vienaldzīgs Jūsu pašu liktenis un Jūs atbalstāt vēstulē paustās idejas, tad, lūdzu, aizejiet to parakstīt uz „Latvijas pirmo rokkafejnīcu” (Rockcafe) Mārstaļu ielā 2/4 (jautāt bārā, kur var parakstīt vēstuli). Rosiniet arī citus nozarē strādājošos (pasākumu rīkotājus, mūziķus, citus skatuves māksliniekus) parakstīt šo vēstuli. Parakstīties iespējams jau kopš šodienas līdz pirmdienas, 9. novembra, plkst. 15.00.

Tikai no mums pašiem šoreiz ir atkarīgs, vai mums kopā izdosies novērst dramatisku nozares samazinājumu, kāds, piemēram, tika novērots Spānijā, kad, valdībai paceļot PVN likmi no 8% līdz 21%, pasākumu rīkotājiem nācās palielināt ieejas biļešu cenas, kā rezultātā visa veida pasākumu un koncertu apmeklējums samazinājās par 30%.

Portālā "Mana Balss" ir iespējams parakstīties par samazinātas PVN likmes piemērošanu kultūras un izklides pasākumiem:
https://manabalss.lv/par-samazinatas-pvn-likmes-12-piemerosanu-kulturas-un-izklaides-pasakumiem/show
Laika nav daudz, jo 2016. gada 1. janvāris nav aiz kalniem!


---

Latvijas kultūras dzīves dalībnieku, veidotāju un organizatoru atklātā vēstule


Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim,
Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei,
Latvijas Republikas Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai,
Latvijas Republikas finanšu ministram Jānim Reiram,
Latvijas Republikas kultūras ministrei Dacei Melbārdei,
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai,
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai,
Saeimas partiju frakcijām.

Par 21% PVN piemērošanu kultūrai.

Politiķu vēlme nākamgad piemērot jaunus nodokļus kultūras pasākumiem un norisēm Latvijā ir negaidīti destruktīvs lēmums, kas radīs dramatiskas ilgtermiņa sekas Latvijas kultūras dzīvē. No 2016. gada piemērojot 21% PVN likmi kultūras pasākumiem, Latvijā būtiski sadārdzināsies kultūras pasākumu biļešu cenas, līdz ar to samazināsies pasākumu apmeklētība. Daudzi pasākumu rīkotāji būs spiesti pārtraukt savu darbību. Tiks ierobežota iespēja iesaistīties Latvijas kultūras dzīvē nozīmīgai mūsu valsts iedzīvotāju daļai, īpaši Latvijas reģionos.

Šāda attieksme pret Latvijas iedzīvotājiem un kultūras dzīves cienītājiem nav pieņemama. Ja šis lēmums pašreizējā redakcijā stāsies spēkā, īpaši cietīs Latvijas lauku iedzīvotāji reģionos un radītās sekas var būt neatgriezeniskas.

Nodokļa palielināšana visvairāk skars tieši tādus likumprojekta izpratnē “komerciālus pasākumus peļņas gūšanai” kā latviešu mūzikas koncertus, bērnu izrādes un pasākumus, klasiskās mūzikas koncertus, baleta izrādes, pasākumus reģionos, kā arī nelielus mūzikas un mākslas festivālus. Šie pasākumi jau šobrīd notiek tikai pateicoties organizatoru aizrautībai un spējai piesaistīt neipieciešamos finanšu līdzekļus.

Turklāt PVN palielinājuma priekšlikums pašreizējā redakcijā atbilstoši Konkurences padomes atzinumam ir tiesiski apšaubāms, kā arī kultūras un izklaides pasākumu tirgu kropļojošs. Likumprojekts paredz pasākumu organizētāju diskrimināciju pēc to juridiskā statusa. Ja vienu un to pašu pasākumu rīkos valsts uzņēmums, piemēram, VSIA “Latvijas Koncerti”, PVN biļetēm nebūs jāpiemēro. Savukārt, ja tieši tādu pašu pasākumu rīkos privāti organizatori, uz ieejas biļetēm attieksies PVN 21% apmērā.

Šī brīža regulējums atbalstīja kultūras nozari- izpildot likuma nosacījumus, ikviens pasākumu rīkotājs varēja nepiemērot PVN ieejas biļetēm. Likumprojekts paredz strauju lēcienu, nosakot uzreiz pilno likmi 21% apmērā. Līdzīgi kā tiek atbalstīta ar samazināto PVN likmi 12% apmērā tūrisma un grāmatniecības nozare, tāda likme būtu jāpiemēro arī kultūras nozarei.

Lai raksturotu prognozējamās lēmuma sekas, kā piemēru varam minēt Spāniju, kur valdība ekonomiskās un finanšu krīzes epicentrā pieņēma katastrofālu lēmumu palielināt PVN kultūras pasākumiem no 8% līdz 21%. Sekas šim lēmumam bija dramatiskas – pasākumu apmeklētība samazinājās vidēji par 30%!

Latvijas valdība ir postulējusi, ka mūsu valsts no krīzes bedres ir tikusi ārā un turpmākajos gados ir sagaidāma tālāka attīstība. Neatbildēts paliek tikai jautājums, kāpēc mēs tieši šobrīd speram tādus nepārdomātus un tiesiski apšaubāmus soļus, ko citas valstis ir pieļāvušas patiešām ekonomiski smagos apstākļos? Krīzes situācijās pragmātiski un ilgtermiņā nepieciešami risinājumi nav prioritāte, jo svarīga ir nevis ilgtermiņa attīstība, bet īstermiņa budžeta caurumu salāpīšana. Vai Latvija šobrīd tiešām atrodas tik smagā ekonomiskā situācijā, lai tik neapdomīgi rīkotos?

Ņemot vērā citu Eiropas valstu pieredzi, varam secināt, ka ekonomiskā ieguvuma budžetā no šādas PVN palielināšanas kultūras un izklaides pasākumiem nebūs. Reālais rezultāts būs – mazāks vietējo kultūras pasākumu skaits, mazāka kultūras pasākumu pieejamība īpaši Latvijas lauku reģionos, izmaksu pieaugums kultūras pasākumu rīkotājiem un dārgākas ieejas biļetes, darba vietu kritums nozarē, kā arī daudzu nozīmīgu pasākumu pārcelšana no Rīgas uz kaimiņvalstīm – Igauniju un Lietuvu.

Tāpēc mēs, Latvijas kultūras dzīves veidotāji, dalībnieki un izklaides pasākumu rīkotāji, aicinām:
1. Nepieļaut 21% PVN piemērošanu kultūras un izklaides pasākumiem Latvijā.
2. Kā kompromisa risinājumu piemērot visiem Latvijā strādājošiem pasākumu rīkotājiem vienādu PVN samazināto likmi 12% apmērā, līdzīgi kā tas ir, piemēram, grāmatniecības un tūrisma nozarei.

Patiesā cerībā uz Jūsu izpratni, ar cieņu -
zemāk parakstījušies...