2018/02/07

Devīto reizi suminās labākos Latvijas metālmūzikā


Piektdien, 9. februārī klubā Melnā piektdiena jau devīto gadu pēc kārtas tiks pasniegtas Latvijas Metālmūzikas Gada balvas – nozīmīgākais apbalvojums Latvijas smagās mūzikas scēnā. Labākos metālmūzikas izpildītājus jau tradicionāli noteicis klausītāju balsojums, kā arī žūrijas lēmums, un balvas tiks pasniegtas kategorijās „Gada ieraksts”, „Gada koncertgrupa”, „Gada debija”, „Gada vokāls” un „Gada mūziķis”. Pasākumā uzstāsies arī virkne Latvijas metālmūzikas apvienību – doom metal metri Frailty, simfoniskā metāla apvienība Oceanpath, folkmetāla izpildītāji Symbolic, postmetāla duets Tempus no Saldus, thrash metal grupa Terror Activator un folk / death pārstāvji Ryvendir no Liepājas.


„Gada ieraksta” godam nominēti pieci albumi – melodic black metal apvienība Ocularis Infernum ar ierakstu „Expired Utopia”, black metal  pārstāvji Eschatos ar EP „MÆRE”, Latvijas doom metal klasiķi Frailty ar albumu „Ways of the Dead”, black/death metal veterāni Urskumug ar minialbumu „The Throne for my Ego”, kā arī sludge / doom trio Saturn’s Husk ar instrumentālo albumu „Marée Noire”.

Par „Gada koncertgrupas” titulu sacentīsies pagan metal grupa Skyforger, kas pērnā gada vasarā satricināja Limbažus ar pirmo latviešu metāla operu Kurbads, eksperimentālā black metal pārstāvji Velnezers, kā arī Urskumug.

„Gada debijas” balvai izvirzītas trīs apvienības – post metal manierē spēlējošie Numbers, smagnējā sludge / stoner metal banda Oghre, kā arī smagā roka apvienība Rusted Wheels.

Uz „Gada vokāla” nosaukumu pretendē ekstrēmā vokāla meistare Māra Lisenko (Ocularis Infernum), akadēmiski skolotā Laima Krīgere (Oceanpath) un zemo frekvenču eksperts Oskars Dreģis (Oghre).

„Gada mūziķa” – instrumentālista balvai izvirzīti taustiņinstrumentālists Magnuss Znatnajs (Ocularis Infernum), ģitārists Jēkabs Vilkārsis (Frailty) un ģitārists Mārtiņš Platais (Eschatos).


Latvijas Metālmūzikas Gada balvas iniciatori ir smagās mūzikas kluba „Melnā Piektdiena” un apvienības „Zobens un Lemess” pārstāvji, kuri kūrē Latvijas metāla scēnas notikumus jau kopš 1996. gada.