2019/10/14

Latvijā atgriežas folk ambient projekts „Vėlių Namai”



Ar diviem koncertiem Latvijā atgriežas lietuviešu folk ambient projekts „Vėlių Namai” Rīgā 17. oktobrī un Jelgavā 18. oktobrī. 


“Vėlių Namai” ir lietuviešu viena cilvēka grupa. Tas ir postindustriāls, rituālistisks Baltijas tumšā folka projekts, kas dibināts 2006. gadā Prāgā. Vėlių Namai tematika ir baltu pagānisms, nāve, vientulība, kara un gara pasaules, kas aicina izjust tumšāko dabas un eksistences pusi. Ejot pa garu takām izstaigāt miglaino, mītisko garu pasauli un apmeklēt mūža mājas.

Vėlių Namai vienmēr uzstājas ritualizētā vidē ar dūmiem, videoprojekcijām, vīraku, svecēm, dzīvnieku kauliem, seniem Baltijas un Tuvo Austrumu simboliem. Mūzika tiek radīta ar izmantojot dažādus instrumentus un vokālus vairākās valodās. Internacionālā noskaņa un izejmateriāli ir brīva no jebkādiem radikāliem uzskatiem.



Pēdējā laikā Vėlių Namai ir sācis virzīties prom no ambient uz vairāk smagāku, ritmiskāku tehno iedvesmotu tumšo folku. Kā galvenās muzikālās ietekmes minamas tādas grupas kā Dead Can Dance, Shape of Despair, Wardruna, Sunn O))), Sigur Ros.

Vėlių Namai Latvijā koncertējis pāris reizes arī iepriekšējajos gados, iepriekšējais albums “Laumių Šokis” izdots ar latviešu „P3LICAN” palīdzību, to māsterējis Olivers Tarvids.

Jaunākais albums “Kúrir” veltīts senās Baltijas leģendārajiem iedzīvotājiem kuršiem, smeļoties iedvesmu to kareivīgumā un drosmē, kas ir ne mazākas cieņas vērta kā izslavētajiem vikingiem.


Ar pagaidām samērā retajiem, bet efektīvajiem koncertiem projekts apbraukājis vairākas Eiropas valstis, koncertvalstu skaits turpina pieaugt un šīs minitūres ietvaros piepulcēsies arī Igaunija, Krievija un Baltkrievija.

17. oktobrī koncerts notiks Rīgā, peldošajā galerijā “Noass”, kur uzstāšanos papildinās vietējais atbalsts ar Sarma. Pasākums: https://www.facebook.com/events/662401237583208/

18. oktobrī koncerts notiks Jelgavā, “Melno Cepurīšu  Balerijā”. Pasākums: https://www.facebook.com/events/933521336981626/.