2011/04/06

Dreamshade - What Silence Hides (2011) recenzija


Dreamshade - What Silence Hides (2011)

Jāatzīst, ka iemetot šo ripuli atskaņotājā, nezināju, ko gaidīt, jo grupas nosaukums bija nedzirdēts, un, būdams samērā triviāls, arī neko daudz neizteica, tāpat arī vāka attēls. Kad sāka skanēt, drīz vien nācās konstatēt, ka gotiskas vaimanas vai priecīgs flower-power metāls izpaliks, tā vietā ausis tricināt sāka tipisks melodic death skanējums. Ielūrot metālarhīvu lapā, nedaudz pārsteidza Dreamshade izcelsmes valsts, kas izrādījās Šveice, nevis Zviedrija vai Somija, jo mūzika stipri izklausās pēc Skandināvijas produkta, lai neteiktu vēl vairāk – Dark Tranquillity, In Flames utml. klons.


Tomēr izrādās, ka šie šveicieši savu darāmo pieprot ļoti labi: lai arī mūzika ir pa tiešo nolaizīta no visiem Gēteborgas melodeath klasiķiem, rezultāts ir daudz klausāmāks, nekā varētu iedomāties. To nodrošina tehniski augsvērtīga instrumentu spēle, taču galvenais, ka rifi un meldiņi neskan garlaicīgi un truli kā simtreiz apžļembāta košļene, bet ir pietiekami veiksmīgi izstrādāti un sakombinēti, pie kam samērā tehniski. Modernisma vārdā ir šur tur iemesti arī kādi lauzīti ritmiņi, par laimi, ne pārāk bieži, tādējādi neizjaucot mūzikas plūdumu; arī vokālā ziņā 21. gadsimta elpa ir jūtama, jo pamatā ir dzirdams augsts scream/growl, kādu atradīsit teju katrā mūslaiku metalcore/melodeath grupējumā, kam šad tad piebalso guturāls growls un tīrais vokāls. Kopumā vokālā daļa ir tāda nekāda, bet ir pietiekami neizteiksmīga, lai netraucētu baudīt ģitāru vīterošanu, kam piebalso arī sintezators, kura saspēle ar ģitārām šeit arī ir veiksmīgāka nekā parasti. Skaņas kvalitāte arī ir tāda, kā varēja gaidīt no Spinefarm Records ražojuma – skaidra un sterila.

Žanra cienītājiem „What Silence Hides”ir visai iesakāms, katrā ziņā es drīzāk klausītos šo, nevis Soilwork vai In Flames pēdējā laikā saražotās fēces, vai Dark Tranquillity kārtējo re-relīzi ar jaunu nosaukumu. Oriģinalitātes nekādas dižas arī te nav, tomēr mūzika ir padevusies diezgan baudāma.


 





















Dreamshade „What Silence Hides” (2011)

1. What Silence Hides
2. As Serenity Falls
3. Revive In Me
4. Wide Awake
5. Eternal
6. Miles Away
7. Only Memories Remain
8. DeGeneration
9. Erased By Time
10. Open Wounds

/Intars/