2013/06/02

Mėnuo Juodaragis XVI 23-26.08.2013 Zarasai pussala, Lietuva


Neatkarīgais Baltu kultūras, alternatīvās, etniskās un post folk mūzikas, mākslas festivāls. Šīgada festivāla tematika – Latvija.

Šā gada festivāla “Mėnuo Juodaragis” galvenā tēma – baltu kultūra. Ņemot vērā, ka Latvija un Lietuva ir viena ozola saknes, no kurām mēs kā atvases esam izauguši. Mums ir kopēja izcelsme, kopēji priekšstati par pasaules kārtību, radniecīga valoda, tās pašas dievības, un ne jau velti saucam mēs viens otru par brāļiem un māsām.


Tomēr laika grieži likuši mūsu tautām savu ceļu iet, jo, kaut arī dzīvojam tepat kaimiņos, izrādās, nemaz tik daudz viens par otru nezinām, īpaši šai laikā, kad krietni iet mazumā Baltu vienotības apziņa.

Mėnuo Juodaragis” šogad izlēmis stiprināt un atjaunot lietuviešu un latviešu brālību. Zarasu salā, tepat pie Lietuvas un Latvijas robežas mēs aicinām uz svinīgu atkal kopā tikšanos. Vai mēs esam brāļi un māsas? Lai atbildi sniedz mūzika un pulcēšanās pie upursārtiem.

Apzinot brīnumiem pārpilno latviešu folkloru, kā arī to, ka jēdziens “postfolklora” radies tieši Latvijā, centīsimies uz festivālu aicināt pašas interesantākās latviešu grupas. Latviskas melodijas izdzirdēsim ne vienas vien lietuviešu grupas programmā. Noteikti gaidīsim Latvijas amatniekus, vēsturniekus un kultūrvēsturniekus, kas varētu pastāstīt ko vairāk par Latvijas un mūsu tautu kopējo vēsturi, kā arī, protams, visus brāļus no Latvijas, ko uzņemsim pēc iespējas siltāk.

Par Latviju centīsimies pastāstīt pēc iespējas plašāk, cik nu tālu Melnragainā mēness vainags plešas. Aicinām visus, kam šī ideja šķiet aizraujoša, sadarboties un piedāvāt arī savas idejas.

Kā katru gadu - Baltu vēsture, lekcijas, kino, meistardarbnīcas, rituāli, peldēšanās, senās cīņas, loku šāvēji, mūzika.

Spēlēs:
FIRE+ICE (Anglija) , ROME (Luksemburga), CHANGES (ASV) , FOLKNERY (Ukraina), SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY (Čehija) IĻĢI, AUĻI, DZELZS VILKS, SKYFORGER, Ēnu Kaleidoskops, Standart, Green Novice, Miglas Asni. Aistė Smilgevičiūtė ir SKYLĖ, LIEPAITĖS, KŪLGRINDA, DONIS, SPANXTI, PIEVOS, SIELA, OBTEST, MAGA MUZIKA, UGNIAVIJAS, GIRNŲ GIESMĖS, VILKDUJA, SRAIGĖS EFEKTAS, BRUZGYNAI, SKELDOS, SEN SVAJA, GARSINĖ IZOLIACIJA, Justina Mileškaitė, KŪJELIAI, LAUKIS.


 

Biļetes uz festivālu Latvijā šobrīd var iegādāties mūzikas veikalā „Randoms” (Kaļķu iela 4, Vecrīga) vai rakstot uz p3licanmosh@gmail.com.

Vairāk informācijas:
www.mjr.lt