2015/02/09

Rīgā šonedēļ veselus divus koncertus sniegs norvēģu baznīcu dedzinātāji «Dominanz» kopā ar Kolumbijas un Islandes pagāniem

Dethecrator, karametals.lv


Divus vakarus pēc kārtas, trešdien un ceturtdien, Rīgā spēlēs Norvēģijas industriālie metālisti «Dominanz», kuru ģitārists Jorns Tunsbergs savulaik pavadījis vairākus gadus aiz restēm par līdzdalību vismaz četru baznīcu nodedzināšanā kopā ar Vargu Vikernesu («Burzum»).


Iepriekš viesojoties Latvijā, izbijušais organizētās reliģijas pretinieks nenoliedza, ka joprojām nenožēlo nodedzinātās baznīcas. Vairāk viņš tā nedarīšot, taču vienlaikus viņš bija gatavs sniegt autogrāfus uz vecām fotogrāfijām, kurās redzamas kūpošās drupas, un labprāt runājās ar jauniešiem par savu pieredzi. Pirms trim mēnešiem «Dominanz» izdeva savu jauno albumu «Noxious», kurš turpina «As I Shine» principus: industriāli precīzs un vienlaikus melodisks metāls. Jaunajā albumā kā viesmākslinieki piedalījušies Abats no «Immortal», Olavs Iversens no «Sagh» un citi — kā nekā «Dominanz» ir grupa no Skandināvijas ekstrēmā metāla galvaspilsētas Bergenas! Savukārt vairākus vizuālos materiālus viņiem sagatavojis mūsu topošais kinomākslinieks Toms Krauklis.

Pirmajā koncertā trešdienas vakarā «Nabaklabā» norvēģi spēlēs kopā ar blekmetāla leģendām «Inquisition». Šī grupa ir cēlusies no Kali pilsētas Kolumbijā, kur «Inquisition» dibinātājs Dagons jau skolas laikā redzēja karus starp narkokarteļiem, kas nereti noveda pie ikdienišķas šaušanas un duršanas pilsētas ielās. Dagonu tas rosināja sacerēt ātru, asu mūziku, taču dziedāt tīšuprāt atsvešinātā balsī, it kā saraujot savas saiknes ar tādu sabiedrību, pie kuras piederēt nav liela jēga. Arī teksti «Inquisition» lielākoties ir par Visuma tēmām. Uz laiku pārcēlies uz Sietlu ASV, Dagons sāka spēlēt kopā ar amerikāņu bundzinieku Inkubu, un tā «Inquisition» vienmēr uzstājas divatā, basģitāru aizstādami ar basbočkas un ģitāras skaņām, kļūdami par kaut ko līdzīgu «White Stripes» — tikai ekstrēmā metāla versijā. Pēdējie albumi «Ominous Doctrines of the Perpetual Mystical Macrocosm» un «Obscure Verses for the Multiverse» iznākuši Francijā ar «Season of Mist» starpniecību. Pēc koncertiem Baltijā «Inquisition» dosies uz Ukrainu.

Savukārt nākamajā vakarā ceturtdien «Dominanz» spēlēs «Melnajā Piektdienā» kopā ar pilnīgi pretēja satura māksliniekiem — Islandes hipstermetālistiem «Sólstafir», kas desmit gadu garumā no disonējoša blekmetāla aizeksperimentējušies līdz ēteriskam postrokam. Šī grupa, kā jau islandiešiem raksturīgi, iedvesmu ceļas ne no narkokarteļu cīņām dzimtajā pilsētā, bet no Islandes dabas un folkloras. «Sólstafir» dzied pārsvarā dzimtajā valodā, angliski ir tikai dažas dziesmas, bet jaunākajā albumā «Ótta» (iznācis tajā pašā «Season of Mist» leiblā) visas dziesmas ir tikai islandiski. Gan «Sólstafir», gan «Inquisition» Latvijā spēlēs pirmoreiz, viņiem piepalīdzēs vietējais blekmetāla vijoles pagrīdes soloprojekts «Mūžamežs» un pushipsteri «Omerta». Biļetes iepriekšpārdošanā ir lētākas nekā koncerta vakarā kluba kasē!

«Dominanz» jaunais albums: http://dominanz.bandcamp.com/


«Sólstafir» video dziesmai «Fjara»: https://www.youtube.com/watch?v=A6j7mUxGz20

«Inquisition» ar «Dominanz» un «Mūžamežu»: https://www.ticketshop.lv/site/events/view/1425

«Sólstafir» ar «Dominanz» un «Omerta»: http://www.melnapiektdiena.lv/events/12022015