2017/11/30

"Inokentijs Mārpls" 30 gadu jubileja un albuma raudzības


Piektdien, 8. decembrī, plkst. 21:00, Rīgā, “Latvijas 1. Rokkafejnīcā” , grupas "Inokentijs Mārpls" 30 gadu jubilejas koncerts un albuma “Āmuris Un Sirpis” raudzības.

Grupa "Inokentijs Mārpls" dibināta 1985. gadā ar sākotnējo nosaukumu "Aklā Zarna", kas 1987. gadā pārtop par "Inokentijs Mārpls".

"Inokentija Mārpla" līderis Dambis, pateicoties savam ieguldījumam Latvijas pagrīdes mūzikas dzīves attīstībā, tiek dēvēts par Latvijas pagrīdes (underground) mūzikas tēvu, pankroka vectētiņu utml., joprojām turpinot izpelnīties dažādus cieņu apliecinošus apzīmējumus. Jau vairāk nekā 25 gadus Dambis ir daudzu nozīmīgu mūzikas pasākumu organizators un ierakstu izdevējs, veicinot un arhivējot pēc iespējas daudzveidīgākas Latvijas underground izpausmes formas.

Grupa ir leģendāra ar savu ieguldījums pankroka attīstībā Latvijā, kas turklāt tiek uzskatīta par PSRS hardcore aizsācējiem. Grupa koncertējusi neskaitāmos lielos un mazos festivālos ne vien Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā, Holandē, Ungārijā, Krievijā, Zviedrijā. Grupas skanējumu viedo punk, rock 'n' roll, reggae, hardcore, metal un rock mūzikas elementi.


“Āmuris Un Sirpis” ir grupas agrīnā posma ierakstu apkopojums no 1987. gada līdz 1990. gadam. Iepriekš tikai šaurās mūzikas melomānu aprindās klejojusi šī izlase vismaz divās versijās – Rīgas pagrīdes mūzikas aktīvistu vadītās studijas “Tornis” versija ar nosaukumu “Dambja izlase” un Kuldīgas pagrīdnieku “KAMPA” ar nosaukumu “Āmuris Un Sirpis” .

Lieki bilst, ka šīs izlases ar grūti raksturojamu ieraksta kvalitāti tika kopētas un atkārtoti pārkopētas tālāk citiem. Tagad šīs izlases ar tiem pašiem ierakstiem laikā no 1987.gada līdz 1990.gadam piedzīvo atdzimšanu jau cita laikmeta tehniskajās iespējās.


Ar uzsvaru uz konkrēto laika posmu, jāpatur prātā, kādas bija ierakstu iespējas pankroka grupai, kāda ideoloģija un attieksme valdīja tobrīd.


Ironiski, ka tieši decembrī, pirms trīsdesmit gadiem, Dambis ar domubiedriem un Krāmu ielas pagraba līderi Ati Seviško organizēja “Pagraba” festivālu 5 dienu garumā kurā piedalījās tā laika aktīvās underground grupas.


Koncertā uzstāsies vairāki agrīnie grupas sastāvi, kuros piedalīsies mūziķi -Didzis Erra, Agris Rostoks, Māris Šverns, Inguna Rubene (Černova), Kaspars Putriņš, Kaspars Bindemanis, kā arī mūsdienu sastāvs un DJ Rudaks.