2013/06/18

Rīgā koncertēs kolektīvs "White Hills" no ASV


29. septembrī ar koncertu Kaņepes Kultūras centrā pirmoreiz Latvijā viesosies rokmūzikas trio "White Hills" no Bruklinas Ņujorkā.


Trijotni nosaucot par "rokmūziķiem", iespējams, tiek pateikts galvenais, taču allaž prasīgajai vietējai publikai noteikti palīdzētu izplūdušie, taču joprojām izmantotie "stoner", "psihedēliskā" un pat "progresīvā" paplašinājumi žanram. Proti, pulsējošas, repetitīvas un hiptnotiskas bungu un basa partijas kopā ar daudzslāņainām, kosmiskā ceļojumā vedošām ģitāras partijām, sintezatoru akcentiem, ko vietumis paspilgtina rečitējošas un mizantropiskas lirikas ir "White Hills" mūziku raksturojošie lielumi.

Nepārvērtējama darbspēja un ļaušanās aicinājumam nepārtraukti būt ceļā pēdējos desmit gadus ir rezultējusies vairākos albumos, īsspēlējošajās platēs, koncertierakstos lielāko daļu no kuriem izdevusi izvēlīgā, bet cienījamā Čikāgas mūzikas izdevniecība "Thrill Jockey". 2011. Gada izdevums "H-p1" izpelnījās vietu starp gada desmit labākajiem ierakstiem "Rough Trade Records" vērtējumā. Grupas ģitārists Deivs V. (Dave W.) pagājušogad izpelnījās žurnāla "SPIN" uzmanību kā uzlēcošais mūsdienu ģitārmūzikas spīdeklis. Nav brīnums, jo kādā cita medija recenzents savulaik pajokojis, sakot, ka "brīžiem liekas – kāpēc spēlēt trīs minūšu ilgu ģitāras solo, ja ducis minūšu ir gana?".

Iespējams, iepazīšanās ar režisoru Džimu Džārmušu (Jim Jarmusch) 2010. gadā gan grupas un režisora, gan publikas atmiņās būtu palikusi kā jebkura cita nejauša satikšanās starp māksliniekiem kādā saviesīgā pasākumā, kam sekoja Džārmuša personīgs uzaicinājums "White Hills" uzstāties viņa togad kūrētajā festivālā "All Tomorrow's Parties" seriālā Ņujorkā. Pazīšanās tomēr izrādījusies noturīgāka. Par to līdz šim mūsu pusē pārliecinājušies tie izredzētie un bezkaunīgie, kas redzējuši filmu "Izdzīvo tikai mīlētāji" jeb "Only Lovers Left Alive" – ne tikai "White Hills" kompozīcija "Under Skin Or By Name" ir iekļauta filmas oficiālajā skaņu celiņā, bet pati grupa ir filmējusies arī vienā no filmas epizodēm, tēlojot pati sevi uz skatuves koncertā "Detroitas Rokklubā".

Vietējam klausītajam mazsvarīgi, taču pašu mūziķu karjerā būtisku pavērsienu sola šī vasara, kad "White Hills" un grupa "The Cult" dosies kopīgā turnejā pa Amerikas Savienotajām Valstīm, garantējot sev izpārdotus koncertus 1 500 - 5000 cilvēku lielas publikas priekšā.

Koncerts 29. septembrī Rīgā notiks Kaņepes Kultūras centrā (Skolas ielā 15). Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā - Bezrindas.lv. Šobrīd atlikušas vēl dažas draugu biļetes par Ls 4.00, taču to cena, tuvojoties koncertam, pieaugs. Biļešu skaits stingri ierobežots.

"White Hills" koncertu Rīgā finansiāli neviens neatbalsta (ja neskaita koncerta apmeklētājus un organizatorus), tāpēc tas tiek pozicionēts kā veltījums tiem lētticīgajiem, kas uzķērās uz nekaunīgo pārdošanas speciālistu spekulāciju par iespējamo režisora Deivida Linča klātbūtni kādas dziedātājas koncertā pagājušogad Rīgā. Džims Džārmušs "White Hills" koncertā Rīgas publikā nebūs sastopams.

Internetā:

Video "White Hills" kompozīcijai "Pads of Light":


White Hills - Pads of Light from Thrill Jockey Records on Vimeo.