2014/07/08

Par nemainīgajām vērtībām mainīgajā pasaulē – intervija ar grupu LACRIMA


Evita Hofmane, P3LICAN


Rokfestivāls „KLANG 2014” tuvojas vēja spārniem. Turpinot iepazīšanos ar grupām, kas tajā piedalīsies, jūsu uzmanībai piedāvājam interviju ar poļu climatic doom grupas Lacrima līderi, ģitāristu un vokālistu Kubu Moravski.


Tava grupa reiz jau spēlēja Latvijā, Jelgavā, taču vairumam Lacrima’s vārds ir svešs, tāpēc – iepazīsimies! Kas ir Lacrima?
Mēs esam grupa no Polijas, kas jau 18 gadus spēlē doom metālu. Jāsaka, ka savā mūzikā esam sapludinājuši tik daudzus metāla mūzikas stilus, ka daļu no tiem cilvēki pat nepamana. Mūsu mūzika ietver arī folk, death un progressive metālu, bet pamatā tas tomēr ir skumjš doom metāls. Lacrima spēlē old school doom metālu modernā veidā un ar mūsdienīgu skanējumu.

18 gadi ir visnotaļ ilgs laika nogrieznis. Vai vari vienā teikumā raksturot punktu, kurā grupa ir šobrīd?
Patlaban, pēc īsa pārtraukuma, Lacrima ir atsākusi aktīvu darbību. Mēs turpinām pilnveidoties un ar katru gadu mums paveras arvien plašākas iespējas uzrunāt jaunus klausītājus visā Eiropā.

Ja mēģinātu iztēloties, ka Lacrima nav tava grupa – kādas varētu būt sajūtas un emocijas, klausoties šo mūziku?
Šajā gadījumā objektīvs viedoklis nav iespējams. Taču jāsaka, ja mūsu mūzika mani vairs neaizkustinās un, to spēlējot, nepārņems ļoti spēcīgas emocijas – es mainīšu nodarbošanos un vairs nespēlēšu doom metālu. Kad komponēju un spēlēju mūziku, tā ir manis izpausme. Kad to klausos, es izdzīvoju šīs emocijas arvien no jauna un vēlos, lai arī klausītāji izjustu ko līdzīgu.

Pēdējā gada laikā jūs ļoti aktīvi koncertējiet, esiet spēlējuši dažādās valstīs. Kur Lacrima saņem visjūtamāko publikas atbalstu? 
Ir divu veidu koncertu pieredzes. Vieni ir tie koncerti, ko atceramies, jo tos apmeklē daudz cilvēku. Otri ir koncerti, kas notiek mazos klubos un kuros veidojas īpaši cieša saikne ar publiku, jo tā atrodas tik tuvu. Tomēr, viens no koncertiem, kas man visvairāk palicis atmiņā, bija tāds, ko nevar ietilpināt nevienā no šīm iepriekš minētajām kategorijām. Tas notika Somijā, 2013. gada maijā – Lacrimas akustiskā uzstāšanās Laitilas pilsētas bibliotēkā, starp grāmatu plauktiem un mūsu publikā bija pat ģimenes! Es atceros teju visus koncertus, ko esam spēlējuši dažādās Eiropas vietās, lielākie festivāli gaidāmi šogad: Masters of Rock Čehijā, Castle Party Polijā, Gothoom Slovākijā, Klang un citi. Domāju, ka atsaucības ziņā jāatzīmē čehu un itāļu publika.



Šī pasaule ir pastāvīgā mainībā. Kā klausītāji uztvēra jūsu mūziku pirms 10-15 gadiem un kā – tagad?
Viena lieta nav mainījusies – cilvēki pie skatuves joprojām stāv pagalam mierīgi, bez headbanging etc. Mums nav nekas iebilstams, esam pieraduši, jo zinām, ka tādā veidā viņi uzmanīgāk klausās un mūziku labāk uztver.
Polijā un arī citviet, metāla mūzikas klausītāji un nogarlaikojušies...jā! Tas tiesa! Garlaikoti. Tamdēļ, ka viss ir tik pieejams. Tūkstošiem koncertu ik nedēļu, tik daudz lielisku grupu, mūzika ir pieejama ar divu peles klikšķu palīdzību. Pat vismīļākās grupas uzstājas sasniedzamā attālumā vai tepat kaimiņos. Pirms 15 gadiem bija krietni jāpiepūlas, lai kaut ko no tā varētu izbaudīt. Koncertos ir grūtāk sapulcēt daudz cilvēku, ieinteresēt viņus un aizķerties atmiņā. Tomēr tieši šis faktoru kopums rada labu augsni sacensībai grupu starpā un, ja kāds vēlas gūt ievērību un izraisīt interesi, ir jākļūst labākam ik dienu! Tā ir pozitīvā puse faktam, ka jācīnās par izlepušas publikas ievērību.

Kādas ir tavas labākās un sliktākās atmiņas no koncertu un tūru dzīves?
Labākās? Pats fakts, ka varam ceļot pa Eiropu. Katra sekunde publikas priekšā. Visi jaunie cilvēki, ko satiekam, arī fakts, ka mums pašiem kā grupai ļoti patīk pavadīt laiku kopā. Sliktākās? Tas, ka dažkārt busā jāpavada vairāk nekā 24 stundas no vietas, pastāvīgi braucot, nogurums un stress.

Ko tev nozīmē jēdziens dzīve un kā tu to raksturotu? Kāda ir dzīves jēga?
Man dzīve ir ceļš, ko veicu ar (simbolisku) mugursomu plecos. Tajā uzkrāju emocijas un pieredzi. Ja kaut kas no eventuālā nepieciešamā kopuma iztrūkst, kādu ceļa gabalu nākas iet atkārtoti, līdz viss ir apgūts un tikai tad var doties tālāk. Dzīves jēga? Nav ne jausmas. Es varētu uzdot šo pašu jautājumu. 

Kāda varētu būt galvenā atziņa, kuru kā mūziķis esi guvis šo gadu gaitā?    
Grupas panākumi ir atkarīgi no tās dalībniekiem. Pārāk liela demokrātija var būt cēlonis grupas iziršanai, taču arī pretēja pieeja var visu sabojāt.



Vai atceries, kad pirmo reizi dzirdēji doom metālu?
Tas bija, šķiet, pirmais Anathemas live video MTV. Man bija 17 gadu. Šī dziesma visu dienu turpināja skanēt manā galvā. Tad ķēros pie tēmas izpētes un atradu arī citas grupas, tostarp My Dying Bride...

Kā, tavuprāt, doom metāls attīstījies gadu gaitā?
Ir grupas, kas ir tā attīstījušās, ka tās pat vairs nevar nosaukt par doom grupām. Dažas nav mainījušās, praktiski nav attīstījušās un ir nogrimušas citu jūrā. Protams, ir grupas, kas ir tehniski pilnveidojušās un radījušas savu, unikālu doom stilu. Grūti pateikt. Kā jau teicu – ir tūkstošiem lielisku grupu, tikai divreiz jānoklikšķina.
Doom metālā ir daudz vietas muzikālajai „elpai”. Daudz iespēju mēģināt izpausties vienā vai otrā virzienā. Dažreiz arī tempam ir nozīme. Dooms savā būtībā ir bagātīga mūzika, pilna melodiskuma un intervālu. Man patīk bagātīgs skanējums ar citu stilu piešprici, taču – samērīgi, lai nezustu doom metāla noskaņa.

Kādu tu patlaban redzi doom metāla skatuvi?
Skumju... un nelielu. Ne tikai Polijā. Bet es ceru, ka kādu dienu doom metāls atkal būs stiprs un populārs! Lacrima ir spēlējusi satriecošos festivālos kopā ar daudzām lieliskām doom metāla grupām un tie bija tik maz apmeklēti... Žēl. Taču mēs nedomājam mainīt savu mūzikas stilu, lai kļūtu populārāki, jo tādā gadījumā tas vairs nebūtu patiesi. Mēs bijām, esam un būsim doom metāla grupa!

Cik doomed ir dzīve Polijā – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē?
Tiešā nozīmē- mēs varam sajust skumjas un bēdas lai kur arī dzīvotu. Tās ir sevišķas sajūtas. Tie ir īpaši cilvēki, kuriem šīs sajūtas nav svešas un kam tās šķiet tik nozīmīgas, lai izpaustu dažādās mākslas formās.
Pārnestā nozīmē – manuprāt, Polija ir valsts, kurai nav ievērojamas ietekmes uz pasaules ekonomiku. Mēs esam pašā Eiropas viducī kā dabiska robeža starp Austrumiem un Rietumiem.
Pēdējo 10-12 gadu laikā nekad nav bijis daudz sliktāk vai īpaši labāk. Polijai nedraud viena no globālajām problēmām ar ko saskaras daudzas bagātās valstis – daudzie iebraucēji, imigranti, kas parazitē uz sociālās palīdzības rēķina un pat nevēlas atrast darbu un strādāt. Polijai imigrantu pūļi nedraud, jo mūsu sociālās palīdzības sistēma ir neticami sūdīga. Daudzi mūsu valsts iedzīvotāji cieš no tā, bet te vismaz nav parazītu. Tāpat ir ar ekonomiku – tā bija un ir sūdīgā stāvoklī, tā kā rietumu ekonomikas satricinājumiem uz mums nav ietekmes. Varu teikt – šeit ir fatāli, bet stabili. Fatāli, bet ar to var tikt galā. Tiešām nevēlos sūdzēties. Man ir darba pieredze citās valstīs, esmu daudz ceļojis, tāpēc varu salīdzināt. Man nauda nav pašmērķis. 

Ierakstu digitālais formāts / fiziskais formāts. Kam pieder nākotne?
Ieraksti digitālā formā ir jauns veids kā sasniegt savu klausītāju. Piemēram, ja mūsu ģitāristam iedosiet ierakstu fiziskā veidolā, jūs viņu samulsināsiet, jo viņam pat nav aparatūras, lai to varētu paklausīties. Pasaule ir mainījusies un mums jāiet līdzi laikam.
Drīz izdosim mūsu jubilejas ierakstu, kurā būs 8-9 dziesmas, kas tapušas laikā no 1996.-2013. gadam. Ieraksts būs pieejams gan bezmaksas lejupielādes versijā, gan kā CD fiziskā formātā kolekcionāriem. Tie, kuri vēlēsies iegādāties CD, to nopirks, neskatoties uz to, ka bez maksas būs pieejama mp3 versija.   


Kuri, tavuprāt, ir nozīmīgākie webzine, kas efektīvi palīdz grupām un kuros ir interesanta lasāmviela?
Polijā tas bija rockmetal.pl, bet šobrīd, tas ir nedaudz zaudējis popularitāti. Lai arī dažus zinu, man nav informācijas kā tie varētu palīdzēt grupām no ārvalstīm.

Vai tu zini, ka šogad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta?
Piedod, nē. Arī iepriekšējos gados es nesekoju šai informācijai. 

Kas jums padomā šogad un ko plānojiet darīt nākamgad?
Šobrīd koncentrējamies uz vasaras festivāliem, gatavojamies jubilejas ieraksta tapšanai un pēc tam plānojam uzņemt videoklipu.
Brīžiem, man šķiet, ka mums ir pārāk daudz plānu un tie ir tikai sapņi, bet tad es redzu, kas notiek, kad visi ķeramies pie darba. Tad saprotu, ka mums tas ir pa spēkam un daži mazi sapņi var piepildīties. Mēs sāksim strādāt pie pilnīgi jauna albuma ieraksta, kura tapšana ir uz laiku „iesaldēta”, jo esam aizņemti ar jubilejas albumu. Mums padomā ir arī dažas citas lietas par ko šobrīd vēl negribu stāstīt.

…Un noslēgumā kaut ko tradicionālu un sirsnīgu!…  
Ceru, ka radās iedvesma paklausīties Lacrima mūziku un atnākt uz koncertiem! Jūs varētu sākt ar festivāla KLANG apmeklējumu! Tiekamies! Liels paldies par šo interviju un atbalstu!

Vietnes iepazīšanai:

KLANG festivāla vietnes:

Biļetes: https://www.ticketshop.lv/site/events/view/813