2010/12/09

18. decembris, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā - Eidens Beikers un “Jaunās vienmuļības” performance

18. decembris,
Eduarda Smiļģa Teātra muzejā

Eidens Beikers un “Jaunās vienmuļības” performance





















Eidena Beikera koncertu Rīgā ievadīs “Jaunās vienmuļības” performance
Koncertā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, kur 18.decembrī uzstāsies mūsdienu ambientās mūzikas pētnieks, kanādietis Eidens Beikers (Aidan Baker), klātesošie būs liecinieki arī īpašai “Jaunās vienmuļības” performancei.

“Jaunā vienmuļība” būs vienreizēja skaņas improvizācija telpā, kurā piedalīsies skaņu mākslas kolektīvs “Bērnu rīts”, trokšņu speciālists “Antireality” un mūziķis, komponists Jēkabs Nīmanis.

“Bērnu rīts” ir skaņu mākslas kolektīvs, kuru 2007.gadā Rīgā izveidojusi arhitektu-domubiedru grupa. “Bērnu rīts” pulcē no aizspriedumiem brīvus cilvēkus, kas ir atvērti sadarbībai un jauniem meklējumiem skaņas, telpas un komunikācijas laukos. “Bērnu rīta” priekšnesumi ir sava veida rituāli, kuru galvenais dalībnieks ir telpa un kustība, bet galvenā metode – vērīga ieklausīšanās. Izmantotie instrumenti ir pašdarināti vai atrasti, lauka ieraksti ir pašu fiksēti. Projekta sastāvs un priekšnesumu saturs mainās ikreiz, mainoties notikuma videi un kontekstam.

Jēkabs Nīmanis ar kolektīva “Bērnu rīts” dalībnieku Maksimu Šenteļevu iepriekš kopā jau līdzdarbojušies režisora Viestura Meikšāna veidotajā izrādē-lekcijā par evolūciju – “Partitūra ekosistēmai”, kas augusta beigās bija skatāma Starptautisko eksperimentālo teātru festivālā “Homo Alibi”. Par sevi Jēkabs saka: “Esmu mūziķis un komponists, kurš ilgstoši interesējas par to, ko nesaprot. Mēģinu izzināt pasauli caur skaņas pieredzi, iesaistoties gan akadēmiskos, gan ne tik akadēmiskos žanros un izpausmēs. Eksperimentālās vibrācijas pēdējos gadus ir īpaši aktuālas patiecoties lieliskiem domubiedriem, kurus šajā ceļā ir paveicies sastapt.”
Visbeidzot, “Jaunās vienmuļības” trīsvienību pilnīgu padarīs “Antireality” transpersonālā skaņas pieredze – pauzes starp “alfa” un “omega”, “šeit un tagad” piepildīšaa. “”Noise” improvizētās skaņu abstrakcijas simbolizē brīvās gribas izpausmi, kas iziet tālu ārpus vispārpieņemtajām muzikālajām formām, izslēdzot determinismu, nolemtību. “Noise” šeit ir kā pilnīga muzikālo motīvu dekonstrukcija - sadalīšana pirmelementos, priekšstatu nojaukšana, kas sekmē piekļūšanu bezapzinātajam, bezformas saturam, pirmsradīšanas “nekas” manifestācijai mūsos,” savu pieeju trokšņu izpētei raksturo “Antireality”.

Kā ziņots iepriekš, neilgi pirms ziemas saulgriežiem, 18.decembrī, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā ar pirmo un pagaidām vienīgo koncertu Baltijas valstīs uzstāsies komponists, interprets un rakstnieks Eidens Beikers no Kanādas. Biļetes uz koncertu nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē Bezrindas.lv. To cena – Ls 7.00, taču, tuvojoties koncertam, tās kļūs nedaudz, bet dārgākas.

Uzmanību! Pārdošanā strikti ierobežots skaits biļešu.


Internetā:

Papildus informācija:
skyr@inbox.lv
+371 26546213