2011/10/21

Festivāla “Zemlika” (28. un 29. oktobris, Durbe) ietvaros īpaša bezmaksas kultūras programma

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla “Zemlika” laikā – 28. un 29. oktobrī – Durbē notiks arī ir virkne bezmaksas kultūras pasākumu.



Festivāla laikā tiks izrādītas divas muzikālas dokumentālās filmas, kuru izvēle nav nejauša. Vispirms, sadarbībā ar Sarptautisko kino festivālu “Arsenāls”, tiks demonstrēta igauņu dokumentālā filma “Pretvēja koncertzāle” (Vastutuulesaal – no igauņu val.). Tās pamatā ir ideja - igauņu diriģenta Tenu Kaljustes iecere par koncertzāli uz salas Igaunijas piekrastē, uz kuras nav elektrības, nav regulāras prāmju satiksmes, un uz kuras dzīvo viens cilvēks. Filma ir stāsts par Kaljustes cīņu ar “pretvēju” – birokrātiju, neticīgajiem, dabu. Koncertzāle tapa. Tāpat arī ideja par festivālu Latvijas mazākajā pilsētā Durbē piedzīvo savu materializēšanos.

Sestdien savu Latvijas pirmizrādi piedzīvos islandiešu dokumentālā filma “Pagalms” (Backyard – no angļu val.). Filma stāsta par islandieti Aurni Rūnaru (Árni Rúnar), kuram 2009.gada vasarā ienāca prātā savas mājas pagalmā saaicināt vairākus mūziķus un grupas, lai ierakstītu to dzīvās uzstāšanās. Viņš savu mazo šķūnīti-studiju piestūķēja ar nepieciešamo aparatūru un cerēja, ka laiks būs labs. Vispirms viņš ciemos ielūdza visus savus kaimiņus, cienāja tos ar pašceptu picu, mafiniem un pankūkām. Vēlāk uzstāties ieradās vairāki jaunās paaudzes mūziķi, dodot mums, skatītājiem, iespēju ielūkoties Reikjavīkas mūzikas scēnas dažādībā. Filmā piedalās Múm, Hjaltalín, FM Belfast, Retro Stefson, Sin Fang Bous, Borko un Reykjavík!. Durbē filma tiks izrādīta kultūras namā uzreiz pēc atvērtās diskusijas par dažādām ar neatkarīgo mūziku saistītām tēmām. Klātesošajiem būs vienreizēja iespēja savus jautājumus uzdot filmas producentam, mūzikas izdevniecības “Kimi Records” pārstāvim Baldvinam Ezram Einarsonam (Baldvin Esra Einarsson), kā arī dueta Prinspóló dalībniekiem.

Sestdien plkst. 16:00 Ata Kronvalda Durbes vidusskolas aktu zālē notiks Ģertrūdes ielas teātra viesizrāde “Svētceļnieks”. Izrāde tapa 2010.gadā, kad pēc veiksmīga lugas lasījuma jaunais režisors Kārlis Krūmiņš nolēma darbu iestudēt kopā ar saviem bijušajiem kursa biedriem – Juri Joneli, Valteru Sīli un toreizējo Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) studentu Arti Drozdovu. Laika gaitā Jura Joneļa vietā stājās Kaspars Aniņš, kurš šogad absolvēja LKA aktiermākslas programmu. Svētceļnieks ir stāsts par kāda pareizticīgā ērkšķaino ceļu uz patiesību. Atrast savas dzīves mērķi un aicinājumu ir svarīgs, taču nebūt ne vienkāršs uzdevums. Tas prasa drošu sirdi, stipru garu un uzdrīkstēšanos. Izrādes veidotāji aicina skatītājus uzdrošināties un doties līdzi viņiem ceļā, lai iepazītu pašiem sevi. Izrāde guvusi vietējo skatītāju atsaucību, un šogad tika iekļauta Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotajā “Latvijas izrāžu skatē 2011”, kur to atzinīgi novērtēja arī ārvalstu teātra profesionāļi.

Festivāla otrajā dienā, 29.oktobrī, no plkst. 11:00 A. Kronvalda Durbes vidusskolas sporta zālē notiks arī Durbes, novada un apkārtnes zemnieku, amatnieku un mājražotāju tirdziņš. Ar saviem produktiem un izstrādājumiem aicināti piedalīties Durbes, novada un tuvākās apkārtnes zemnieku saimniecības, mājražotāji, uzņēmēji un amatnieki, kuri ikdienā praktizē godprātīgas, video draudzīgas, sezonālas un vietējas darbības principus.

Festivāla laikā skolas ēdnīca pārtaps par ēdamzāli, kurā iekviens interesents varēs ieturēties ar ēdienu, kura pagatavošanā izmantots Durbē un novadā izaudzētais un novāktais. Tāpat bijušā veikala telpās Raiņa ielā 29 darbosies festivāla bārs, kā arī abus vakarus no plkst. 22:00 notiks dejas. Dīdžeju vārdi tiks publiskoti, festivālam tuvojoties, taču jau šobrīd savu dalību ir apstiprinājis DJ Snobo jeb Gosh no muzikālās apvienības Yaputhma Sound System.

Pilns festivāla norises plāns atrodams pasākuma mājaslapā – www.zemlika.lv. Biļetes uz festivālu nopērkamas visās “Biļešu Servisa” tirdzniecības vietās, kā arī festivāla laikā infocentrā, kas atradīsies viesu namā “Vecā skola” (Skolas ielā 14, Durbē).

Internetā:
Filmas “Pagalms” reklāmas video:
Ģertrūdes ielas teātra izrādes “Svētceļnieks” reklāmas video: