2011/10/10

Helevorn „Forthcoming Displeasures” (2010) recenzija

Helevorn „Forthcoming Displeasures”, 2010

Patīkams pārsteigums no Spānijas - izrādās, ka šajā karstasinīgajā un siltajā zemē kāds spēlē melanholisku, aukstu, pēc rudens pirmajām salnām smaržojošu mūziku. Helevorn neabšaubāmi ir tā vērti, lai viņu mūziku novērtētu, jo ar albumu „Forthcoming Displeasures”, spāņu mūziķi ir pierādījuši, ka doom metal nav robežu - ne stilistisku, ne ģeogrāfisku. Nebūt nav jābūt intravertam ziemeļniekam, lai spētu radīt un kvalitatīvi izpildīt skumju mūziku. Albūms ir iznācis Krievijas leibla Solitude Productions meitas kompānijas BadMoodMan paspārnē - jānorāda tas, ka Solitude Productions strādā tikai ar ļoti standartizētu funeral doom un death/doom mūziku, kamēr BadMoodMan vairāk darbojas ar grupām, kuru stils ir krietni eklektiskāks vai arī vispār nav saistīts ar doom metal. Helevorn gadījumā mēs varam runāt par ļoti melodisku, mazliet „vieglāk” skanošu doom metal ar gotiska sentimenta piedevu. Stilistiski viņi ir tuvāki somu Swallow The Sun, kā arī mazliet tālāk, bet tomēr - zviedru Katatonia. Tas nebūt netraucē viņu mūziku uzlūkot kā kaut ko pilnīgi citādu iepretī minētajiem kolektīviem.

Albūma bagātība un spēks slēpjas melodijās - mūzika pirmkārt ir melodija, bez melodijas tā nespēj dzīvot, un pat vistehniskākie skaņu savārstījumi visprofesionālākajā izpildījumā neiespēj tik daudz, cik vienkāršas, melanholiskas melodijas, kas iecērtas dziļi, dziļi atmiņā, varbūt dziedējot kādas sen iegūtas brūces sirdī. To visu papildina vokālās partijas, kas no dziedāšanas ļoti organiski pāraug daudz skarbākā/rucošākā manierē. Albūma atmosfēra ir pilna sentimentālas melanholijas, tomēr šoreiz sentiments nav slikta lieta, jo reizi pa reizei gribas šo to atslodzei - kā mazu balzāma karoti prātam un sirdij.

Rezumējumā - Helevorn ir izdevies ļoti labs un melodisks albums, kas lieti noderēs tajās reizēs, kad ir vajadzība pēc vienkāršas un melodiska mūzikas, kas nemoka klausītāju ar agresiju, naidu un citādām negācijām. Doom metal chill-out!


E. Vizla

Helevorn „Forthcoming Displeasures” (2010)





















1. From Our Glorious Days
2. Descent
3. Two Voices Surrounding
4. To Bleed not to Suffer
5. Revelations
6. Hopeless Truth
7. Yellow
8. On Shores (Of a Dying Sea)