2012/04/12

Kathaarsys „Rara Vez” (2012) recenzija

Kathaarsys „Rara Vez” (2012)
Haralds Strapāns / P3lican

„Te Tev nu bija – Kas Tas Tāds Ir? (Haralds Strapāns)
„Pārsteigums! Es dievinu pārsteigumus?” (Donalds Daks)

Kathaarsys joprojām ir trio no Spānijas, divi mazi spānīši un viena maza spāniete. Jeb pareizāk būtu teikt – galīcieši? Viņi dzīvo nepilnu divu stundu braucienā no pasaules malas jeb vietas, kā to mēdz dēvēt - zemes mala jeb - Cape Finisterra.


Jau pašos grupas pirmssākumos tās vadmotīvs bija sava veida jauna ekstrēma rokmūzika, ja nebaidaties vārda „metāls”. Pirmie trīs albumi (2005, 2007, 2009) tādi ar ir, smagnējāka rokmūzika, kas mijas ar metālu, ko grūti ielikt stila rāmjos, ausīs vien krīt uzteicamā spēlēt prasme un maniere.Pagrieziena punkts jeb nākamais pakāpiens ir albums „Intuition” (2010) – drīzāk pat inovatīvs lēciens, jo tā skanējums ir īpatnēja folk, jazz, progresīvā roka, metāla un flamenko sajaukums.

9. aprīlis, 2012 – „Rara Vez”, kas ir grupas piektais albums. Pārsteigums ir viens, bet dubultā, ja gribat – ar kaudzīti. Mierīgi, nosvērti, mazliet skumji, bet skaisti. Ar Dvēseli iespēlēts, teiktu vecāka gadagājuma klausītājs! Vai tas ir eksperimentāls flamenko, akustisks progresīvais roks, klasiskā ģitāra ar klavieru pavadījumu jeb visi šie elementi kopā, beigās vēl apkaisīti ar fado elementiem? Kaut kas uz to pusi. Trijos vārdos sakot, tas ir smuks, virtuozi iespēlēts, drīzāk, pat brīvā formā ķirurģiski precīzi ietamborēts, konstruēts muzikāls vēstījums, kuram viens no atslēgas vārdiem ir - Pontevedra.

Albuma noformējums atbilstoši konceptuāls – disks ar avīzes formātu piedevā, kurā pieci raksti galīciešu valodā, kas papildina visu piecu albuma gabalu tematiku, saturu un estētiku.

Negribētos vilkt diedziņus un paralēlēs par tematiku, salīdzinot ar politiku, ekonomiku un visu pārējo, kas mūsdienās ir krietni vien aktuālāks par lieliski iekonservētu dvēseles kliedzienu. Šis ir viens no tiem. Rokaties, galvenais – domājiet Paši!

 Kathaarsys „Rara Vez”, 2012
1.    Manipulación
2.    Traxedia Española
3.    Crítica da Estupidez Pura
4.    Retorno á Idade Media
5.    A Involución das Masas

Ieklausīties var te: http://kathaarsys.bandcamp.com

Grupas vietnes: