2014/04/05

Kas grieķu darkwave metal lellītēm vēderā? – intervija ar grupu SadDoLLs

Evita Hofmane, P3LICAN


12. aprīlī Igaunijā, Tallinā, klubā „Rock Café” ar vienīgo koncertu Baltijas valstīs viesosies somu gotiskā roka meistari – grupa The 69 Eyes. Viņus iesildīs daudzsološā grieķu darkwave metal grupa SadDoLLs.
Koncerta gaidās tapušās sarunas laikā noskaidrosim, kas šīm grieķu lellītēm vēderā.


Informācijai: No Rīgas uz šo pasākumu tiek organizēts brauciens ar autobusu. Brauciena cena 45 EUR (cenā iekļauta koncerta biļete!). Izbraukšana notiks 12. aprīlī plkst. 12:00. Uz Rīgu braucam uzreiz pēc koncerta. Plānotais atgriešanās laiks Rīgā apt. plkst. 05:00. Pieteikties, kā arī saņemt citu informāciju var pa tel. +371 27086038 vai rakstot uz estragons@inbox.lv .

Sveiki! Sāksim ar mazu iepazīšanos – kā tu pats raksturotu SadDoLLs skanējumu?
Džordžs: Sveiki un paldies par šo interviju! Mēs to vēlētos saukt par „darkwave metal”, jo aptuveni tā mūsu jaunajā albumā izklausāmies. Mūsu skanējums laika gaitā ir apzīmēts dažādi. Daži recenzenti to pat ir dēvējuši par love metal. Taču, kā jau esmu teicis arī citās intervijās, tāda žanra nav! Tas bija somu grupas HIM iekšējais jociņš, ko viņi bija izdomājuši un pat izmantoja vienā no albumiem. Taču tas nav žanrs, vienkārši joks! Mūsu skanējumam ir vairāk kopēja ar tādām grupām kā Lacrimas Profundere, The 69 Eyes, Deathstars, Blutengel, Diary of Dreams u.c.

Ja tu varētu neitrāli un no malas paklausīties savas grupas mūziku, saki man, kā tu domā, ko tu justu?     
Džordžs: Es ne reizi vien esmu sev uzdevis šo jautājumu taču joprojām neesmu drošs kāda ir atbilde. Visticamāk, man tā vai nu ļoti patiktu vai arī es to ienīstu!

Mūzika tev ir nepieciešama kā sevis izpausmes veids jeb tas vienmēr bijis ceļš konkrētu mērķu sasniegšanai?
Pols: Galvenokārt pirmais, otrais – mazāk, taču principā gan viens, gan otrs.

Dažreiz, gatavojoties kādai intervijai, saviem draugiem esmu jautājusi – ko tu gribētu uzzināt par to vai citu grupu un viena no visbiežāk dzirdētajām atbildēm ir, ka viņus interesē kas un kādi ir tie cilvēki, kuru radītā mūzika viņiem patīk. Tāpēc, ja neiebilsti, nedaudz pastāsti par katru grupas dalībnieku, nodarbošanos, interesēm un – lai aina tuvotos pilnībai – kaut ko labu un sliktu par katru no jums. J 
Džordžs: Hehe, labi! Tā, raudzīsim...Ļaujiet man sākt ar...ummm..
Paul Evilrose. Viņš ir mūsu ģitārists un galvenais dziesmu autors, kā arī neoficiālais menedžeris. Viņš ir liels grupas HIM cienītājs un ienīst putnus. Pols ir arī skaņu inženieris, tā kā viņi abi ar mūsu basistu viņa mājas ierakstu studijā veica visu albuma pirmsapstrādi. Viņš lieliski organizē grupas darbu, taču šad tad var būt nedaudz pārlieku uzstājīgs. 
J.Vitu: Viņš ir otrais ģitārists, kuru satikām 2013. gadā grupai HIM veltītā tribute koncertā, kurā spēlējām kopā ar Juska Salminen (ex.-HIM) un pēc mēneša J.Vitu kļuva par mūsu jauno ģitāristu. Jūs pat variet viņu redzēt „Criminal of Love” videoklipā, ko oriģinālajā versijā uzfilmējām ar bijušo ģitāristu, bet, tā kā viņš no grupas aizgāja, mēs video pārfilmējām un tas klajā nāca jau ar J.Vitu dalību tajā. Viņš lieliski spēlē akustisko ģitāru un profesionāli muzicē mazos bāros. Viņš ir grupas mierīgais spēks un mums viņš ir ļoti mīļš. Viņš grupā ir tikai nedaudz ilgāk kā gadu taču mums ir sajūta, ka viņš bijis grupas dalībnieks jau no pirmās dienas! Ja nu noteikti jāmin arī kaut kas slikts, tad vienīgais kas nāk prātā ir tas, ka reizēm viņš nedaudz „uzkaras” uz kādu no savām idejām un, pat ja tā jau sākotnēji nav īpaši jēdzīga un piemērota, viņš ilgu laiku turpina uz to uzstāt. 
GB: GB vai Brass vai Fidiass ir mūsu basists un viņš ir puisis, kurš 2012. gadā stājās mūsu basistes meitenes vietā. Viņš arī ir skaņu inženieris un filmē video klipus. Viņam ir grieķu-amerikāņu izcelsme un vecāka māsa. Viņš arī sacer dziesmas un darbojas pie to aranžēšanas. Viņš no mums ir pats trakulīgākais un mēs ar viņu kopā lieliski pavadām laiku!  
Sliktā lieta ir tāda, ka tas notiek vienīgi tad, kad viņam ir laiks, jo viņš ir ļoti aizņemts arī ar citiem projektiem un reizēm mums pat jārīko cilvēku medības, lai viņu sadzītu rokā. J
Ja runājam par mani tad esmu vecākais grupā un man ir vesels lērums problēmu. Tiešām grūti runāt par sevi, varbūt to varētu psihologs vai mana bijusī draudzene...

Šajā dzīvē nekas nav viennozīmīgs, visam ir vairākas puses. Saki man – kas ir labākais un kas – sliktākais, ja esi roka/metāla grupas dalībnieks?
Džordžs: Sāksim ar sliktāko. Tas ir sasodīti stresa pilni, paņem daudz enerģijas, laika un arī naudas, kas tajā jāiegulda. Mēs ar Polu to zinām labāk par jebkuru citu, jo to darām jau daudzus gadus. Galvenokārt pie vainas ir tas, ka nākam no Grieķijas, tas ir ļoti bremzējošs faktors popularitātes sasniegšanai, jo mūs valstī nav pieklājīgas metāla mūzikas skatuves, tāpēc tas prasa milzumu laika un naudas, un grieķi...viņi neklausās roku vai metālu, viņi klausās tikai grieķu mūziku. Pat nezinu kā to aprakstīt... Taču ir arī labās puses. Mums ir šī privilēģija sniegt intervijas un spēlēt kopā ar The 69 Eyes Igaunijā. Vai piedalīties Dark Storm festivālā Vācijā kopā ar tādiem mūziķiem kā VNV Nation, Blutengel, Mono Inc. un Gothminister, būt Paradise Lost, Moonspell, Lacrimas Profundere iesildošajai grupai. Vai kā viesmūziķus savu albumu tapšanā pieaicināt tādas personas kā Skinny Disco no Deathstars, Jape Pertalo no To/ Die/ For, Juska Salminen (ex.HIM) un Roberth Karlsson no Scar Symmetry. Tallinā mums pat būs iespēja spēlēt kopā ar Esa Viren no To/Die/For! Vai var būt vēl kas labāks?! Tāpēc mēs ar nepacietību gaidām, kad nokļūsim tur un varēsim sevi parādīt!

Kā tu raksturotu to stāvokli kādā šobrīd ir roks un metāla mūzika?
Džordžs: Pastāvīgā attīstība, kas nekad nebeigsies!

Kā tu domā, kāpēc grupas, kuras savu darbību sākušas līdzīgos apstākļos, kuras ir vienlīdz talantīgas un strādā ar pilnu degsmi, tomēr lielākajā tiesā gadījumu nesasniedz savus iecerētos mērķus?  
Pols: Tas prasa daudz laika un naudas, darba un pacietības. Lielākajai tiesai cilvēku kaut kas no tā visa pietrūkst un tas ir viens no galvenajiem iemesliem kāpēc mēs šo gadu laikā esam šķīrušies no daudziem grupas dalībniekiem...

Kura ir tā Grieķijas grupa, kas ir pelnījusi lielu atzinību, bet šobrīd to vēl nav sasniegusi?
Pols: Tie esam mēs! Vismaz t.s. grieķu mūzikas teritorijā.

 
Kas vispār šobrīd notiek Grieķijā roka un metāla mūzikas jomā? Džordžs teica, ka jums tur nav īstas roka un metālmūzikas skatuves, taču kaut kas taču tur noteikti notiek! Kuras grupas no Grieķijas, mums klausītājiem no Latvijas, vajadzētu zināt?
Pols: No Grieķijas nāk daudz lielisku grupu, kas ir populāras arī ārzemēs – tādas kā Rotting Christ un Septic Flesh. Siva Six ir lieliska ebm elektro industriālā grupa ar ko iepazīties! Viņi ir forši! Ir arī tāda glam rocka grupa Cyanide 4, kuri strādā patiešām atzīstami. Jums noteikti jāievērtē CygnociC, viņi ir grieķu goth deju mūzikas nākotne! Nesen dzirdēju viņu mūziku un man tā ļoti iepatikās!

Šī intervija top jūsu Igaunijas koncerta gaidās, bet arī Latvijas auditorijai. Zinu arīdzan, ka uz Tallinu dosieties cauri Rīgai. Vai jūs ziniet kaut ko par šo zemju mūzikas dzīvi un, ja neziniet, kā jums šķiet, ko varētu no tās sagaidīt?
Pols: Nē, mēs nezinām nevienu grupu no Latvijas un Igaunijas un nav ne jausmas, ko varētu gaidīt, bet mēs ticam, ka jums ir lieliskas grupas!

Kādas domas un sajūtas jūsos valda pirms un pēc koncertiem?
Pols: Pirms koncerta - kā nospēlēsim un skanēsim un pēc koncerta – kā mēs nospēlējām un skanējām. Arī satikt fanus un sniegt autogrāfus ir lieliska pieredze!

Kuru uzstāšanās reizi uzskati par jūsu labāko koncertu?
Pols: Tas bija Dark Storm festivāls Vācijā. Mēs spēlējām uz milzīgas skatuves, ar lielisku aparatūru lielas publikas priekšā, kuriem patika mūsu dziesmas un skanējums, un pēc uzstāšanās mums bija iespēja dažus no viņiem satikt un sniegt autogrāfus uz flaijeriem un diskiem. Tā bija traka nakts ko mēs nekad neaizmirsīsim!

 
Es vēl neesmu bijusi Grieķijā, tāpēc pāris rekomendācijas – kuras ir labākās vietas Atēnās kur aiziet uz koncertu un vai vienkārši ietusēt?
Pols: Koncertam: „Gagarin 205”, „Fuzz”, „Kyttaro” un tusiņam: „Death Disco” un „Second Skin”.

Varbūt ir kāds stāstiņš iz grupas vēstures annālēm, kas palicis atmiņā un ko vēlies pastāstīt intervijas lasītājiem un (potenciālajiem) klausītājiem? Kaut kas patiešām traks vai vienkārši kādas īpaši jaukas atmiņas?
Pols: Būt šīs grupas dalībniekam jau vien ir pietiekami ekstrēmi! J Šo gadu laikā tik daudz kas ir noticis, ka šobrīd pat visu neatceros. Viens no atmiņā paliekošākajiem notikumiem bija piedalīšanās Dark Storm festivālā Hemnicā. Tas notika Ziemassvētkos un, pirms došanās uz Hemnicu, mēs iegriezāmies Prāgā – vissatriecošākajā pilsētā visā pasaulē! Es personīgi iemīlējos šajā pilsētā kolīdz mēs tajā ielidojām. Ja kāds vēlās dzīvot brīvi un augu dienu priecāties, jums vienkārši jādodas uz Prāgu! Tā nu mēs gājām pa Prāgas teju viduslaicīgajām ieliņām, lūkojoties pēc kāda bāra, kurā iedzert un tad kāds labs draugs, kurš arī dzīvoja Prāgā, aizveda mūs uz tādu vietu, kas bija totāls undergrounds! Tajā pēc marihuānas dūmiem smaržojošajā vietā, dzerot siltu vīnu un spēlējot mūziku, tusējās traki mūziķi, aktieri un dzejnieki. Viņi uzvedās tā it kā būtu viena liela ģimene, tajā vietā neviens nejutās kā svešinieks, pat mēs nē, lai arī bijām tikko ieradušies no citas valsts…! Ceru tur kādreiz noteikti atgriezties!

Šis ir jautājums, ko pēdējos gados vienmēr uzdodu mūziķiem. Varētu pat teikt, ka esmu sākusi kolekcionēt atbildes uz šo jautājumu. Kāda ir galvenā atziņa, ko esi guvis par šo dzīvi un mūziku kā divām nedalāmām lietām?
Pols: Mūzika ir daļa no mūsu dzīves un dažādas situācijas mūsu dzīvē palīdz radīt šo mūziku un sarakstīt dziesmu tekstus. Es nevaru apgalvot, ka esam kaut ko iemācījušies, taču šo gadu laikā esam vairāk nobrieduši un gatavi izdot mūsu jaunāko albumu “Grave Party”, pašu nopietnāko un visrūpīgāk izstrādāto albumu ko savas karjeras laikā esam radījuši.

Ja tev tūliņ pat būtu jāsacer dziesma, kāda būtu tās pirmā rindiņa?
Pols:Devil is the aim and lust is the target, soul burns in flames and heart meets the dagger”.

Pastāsti par jauno albumu! Mani māc ziņkārība arī par to, ka jūs “Grave Party” izdosiet  tieši šajā somu ierakstu kompānijā, jo pavisam nesen man bija tas gods strādāt ar zviedru grupu MYRAH  (http://www.myrahband.com/index.html) un somu grupu TEARDOWN (http://www.teardownband.com/), kuras arīdzan sadarbojas ar Inverse Records. Kā jums sākās šī sadarbība? Ko vēl šogad plānojiet darīt?
Pols: Inverse Records ir laba neatkarīgā indie ierakstu kompānija no ledainās Somijas! Sadarbība ar viņiem sākās pēkšņi, jo viņiem iepatikās mūsu jaunais materiāls un tā nu mēs nonācām pie lēmuma, ka viņi 2. maijā izdos “Grave Party”!
Jaunais albums absolūti atšķiras no iepriekšējiem. Domājam, ka tas ir mūsu līdz šim labākais albums, ko esam radījuši. Arī žanrs ir jauns un mēs to saucam par darkwave metal. Tajā visas mūsu ietekmes esam sakombinējuši ar daudziem elektroniskiem elementiem un aizraujošiem taustiņu rifiem. Tas ir smags un mēs domājam, ka šis albums 100% atspoguļo grupas šā brīža skanējumu. Mums tikko nāca klajā jaunā albuma ”Grave Party” pirmā singla video klips ar nosaukumu “Lady Cry”.


Pēc The 69 Eyes koncerta atgriezīsimies Grieķijā, kur uzstāsimies albuma prezentācijas koncertā „Death Disco” klubā, turpināsim jaunā albuma reklāmas kampaņu, spēlējot koncertus un uzņemot videoklipus. Maijā mums bija ieplānota neliela tūre pa Vāciju, bet, tā kā mēs pārtraucām sadarbību ar to koncertu organizēšanas aģentūru, tad pārcēlām tūri uz vēlāku laiku, tā kā varbūt tūre notiks oktobrī vai novembrī, redzēsim!

Iztēlojies, ka tev būtu jāpārceļas uz zemi, kurā absolūti nav mūzikas un līdzi tu varētu ņemt tikai vienu vienīgu albumu. Saki man, kas tas būtu?
Pols: HIM Razorblade Romance

Pastāsti par jūsu nākošo koncertu Tallinā un kāpēc mums tur vajadzētu būt?
Pols: Mums ir sniegta iespēja būt leģendārās grupas The 69 Eyes iesildītājiem Rock Café Tallinā, tāpēc mēs esam ļoti sajūsmināti un gatavi turp doties, prezentēt savas jaunās dziesmas un iepriekš izdotos singlus! Jums tur ir jābūt arī tāpēc, ka esam sagatavojuši lielisku cover versiju, jums visi, burvīgie cilvēki, un nevaram vien sagaidīt, kad varēsim to jums nospēlēt!  Un vispār- tas taču ir grupas The 69 Eyes koncerts, tā kā – kas par jautājumu?! Jūs taču nedrīkstiet to palaist garām! Redzamies Tallinā, jaukie vampīri! J

Paldies, veiksmi un tiekamies koncertā!

Vietnes tuvākai iepazīšanai, jaunumiem un citiem labumiem:

Pasākuma lapa Facebook:

Brauciena lapa: