2014/08/09

Festivāla "Menuo Juodaragis XVII" programma



Vasaras beigās 22. – 24. augustā jau septiņpadsmito reizi sagaidīsim festivālu MĖNUO JUODARAGIS (MJR) jeb latviski – Mēnesis Melnradzis. Šis gads, kā jau tradicionāli ik pēc četriem gadiem, festivālam ir atpūtas un mazā festivāla gads. Šoreiz festivāls būs īpaši maģiskās noskaņās, jo organizējam to jaunā vietā – apburošā augu valsts parkā Kedaiņu rajonā. Tā, pēc teritorijas lieluma ir mazāka vieta kā iepriekšējos festivālos, tāpēc šogad pasākums atšķirsies no tradicionālā festivāla formāta, kas pēdējos gadus bija raksturīgs Melnradzim. Tam būs jauns izskats, neparasts raksturs un īpaša tēma.

Tā kā festivāls notiks īpaši skaistā, bet aizsargājamā dabas teritorijā, šoreiz MJR XVII apmeklētāju un biļešu skaits būs ierobežots – apmeklētājiem pieejamas tikai 1500 biļetes. Šobrīd biļešu tirdzniecība jau ir beigusies.

Mazā Melnradža versija notiek katrus četrus gadus – pēdējo reizi tas bija 2010. gadā Aukštadvarī, bet nākošais tāds pasākums plānots 2018. gadā. Šogad īpašais jeb “Mazais” MJR ir kā īpatnējs festivāla pārtraukums, spēku atjaunošana un iespēja jauniem, lieliem un jaukiem sapņiem. 

XVII MJR tēma: MIEGS UN SAPŅI 

Samazinātā Mēness Melnradža versija ir iespēja īpašām un neierastām tēmām. Šoreiz festivāls iesoļos neizmērāmā un noslēpumainā teritorijā, aiz miega priekškara – sapņu pasaulē. Savādāk nekā vairums festivālu, kas šīs vasaras beigās piedāvā skaļi patrakot, MJR aicina iegrimt dziļā, apburošā mierā.

Sapņosim atvērtām acīm, rotaļāsimies ar noslēpumu arhetipiem, ceļosim pa savu iekšējo kosmosu ar liktenīgiem, pravietiskiem sapņiem un pamošanos, zināšanām un domu simboliem. Būvēsim sapņu mašīnas, uzzināsim gaišreģu pareģojumus un minēsim sapņu mīklas. Caur savu būtību, bezmiegu, murgiem un gaišajām naktīm, sekojot sentēvu atstātajām zīmēm un rituālu ritmiem, satiksimies citā pasaulē – noņemot ikdienišķās maskas, atgriezīsimies mājās tādi, kādi esam …

Septiņpadsmitā Melnradža programmā ieskanēs arī senajā astronomija un etnobotānika. Savukārt sapņu pasaules atmosfēru palīdzēs veidot neparasti apburošā Skinderišku parka augi. Divās skatuvēs skanēs dažāda mūzika – no postfolka un roka, līdz ambient un uz materiālās realitātes malas balansējošā akustiskā mūzika.

Visiem lielajiem sapņiem ir īpaša vēsts un noslēpums, bet to sapratīsi tik atbraucot. XVII MJR solās būt mazāks pēc apjoma un platības, bet varens pēc dabas – jo reizēm mazāk ir vairāk!

Melnradža domā šūpojas nojauta – tas būs maģisks piedzīvojums! 

Neoficiāls festivāla reklāmtreileris: 

Festivāla programma latviešu valodā: 

Festivāla vietnes: