2014/08/03

Mēs esam mūzikas gūstekņi! – saruna ar somu grupas Manzana līderi Piritu Lumous

Evita Hofmane, P3LICAN


Manzana ir somu rock/metal grupa, kuras līdere ir košā un pamanāmā vokāliste Pirita. Manzana’s mūzika ir postmoderns hard rock, lipīgu melodiju un industriālā metāla sajaukums, ko garnē Piritas pancīgā stila vokāls. Viņi izdevuši četrus albumus un daudzkārt tūrējuši visdažādākajās vietās un valstīs visā Eiropā.
Manzana Latvijā viesojusies daudzkārt, teic, ka viņiem te ļoti patīk un tāpēc visā drīzumā grasās atkal būt klāt. Ceturtdien, 14. augustā Manzana uzstāsies Rīgā, klubā Nabaklab. Tas būs warm up koncerts no 15. – 17. augustam Liepājā notiekošajam Fontaine Festival, kur, savukārt, Manzanu uz Fontaine Palace skatuves redzēsim naktī no sestdienas uz svētdienu.
Šajā sarunā par to ko nozīmē būt somam un mūziķim Somijā, ko viņi gūst dodoties intensīvās Eiropas tūrēs, cik nozīmīgi ir fani un mazliet arī par literatūru.    


Kā tu domā vai kāds lasa šīs intervijas?
Varbūt ne pirms koncertiem, bet pēc tiem gan, it īpaši, ja grupa cilvēkiem patikusi jeb arī pilnīgi pretēji – riebusies, un tāpēc radusies interese noskaidrot kas viņi tādi ir!

Sniegsim viņiem iespēju to noskaidrot! Sāksim ar īsu iepazīšanos – kas ir Manzana un kā tu raksturotu jūsu muzikālo attīstību?
Savu darbību sākām pirms desmit gadiem kā industriāla pop/metāla grupa un, laikam ejot, mūsu skaņa attīstījusies rocky/punky stila virzienā, taču arī metāliskais skanējums ir saglabāts. Būtībā, tas ir vienkārši smags rokenrols, taču, ne tikai ar trim akordiem, dažkārt to ir četri. (Smejas.)

Pastāsti no mūziķa viedokļa – kāda situācija valdīja Somijas mūzikas dzīvē pirms desmit gadiem?
Bija vairāk rokklubu un pagrīdes pasākumu. Tagad šķiet, ka daudzas grupas ir kļuvušas par kavergrupām, tāpēc, ka tā var nopelnīt. No cita viedokļa raugoties, šobrīd šajās kavergrupās mūziķiem ir iespēja strādāt stabilu, pieklājīgi apmaksātu darbu un arī tas ir labi.
Pirms desmit gadiem ļoti populāri bija kļuvuši HIM un Nightwish, visi somi ar viņiem ļoti lepojās, itin kā pēkšņi būtu aptvēruši, ka garmataini puiši, kuri spēlē ģitāras var arī nebūt bezdarbnieki. Tobrīd CD varbūt tika pārdoti vairāk un lejupielādes bizness tikai sāka uzņemt apgriezienus, taču es savulaik savu pirmo grunge grupu kasetes esmu pārdevusi arī no groziņa, tā kā man patiesībā ir vienalga kā tas viss darbojas, galvenais, lai tas notiek!    

Saki man, vai lēmums kļūt par mūziķi zemē, kur teju katrs trešais darbojas vismaz pāris grupās, ir izaicinājums vai kaut kas tāds, kam jūs, somi, esat nolemti jau piedzimstot?
Iespējams, tā notiek tāpēc, ka somi ir nedaudz noslēgti un savā ziņā ar mūzikas starpniecību ir vieglāk komunicēt un izpausties. Paralēli darbībai Manzanā, mēs darbojamies arī citās ar to saistītās jomās: ierakstot mūziku, mācot citus u.c. Tomēr viena grupa vienmēr ir galvenā – tas ir patiesi māksliniecisks projekts, kurā darām tikai to, kas patiešām patīk, nedomājot ko citi par to teiks!

Vai mūzika tev nepieciešama kā izpausmes veids jeb tas ir ceļš konkrētu mērķu sasniegšanai?
Mūzika mums ir kā dienasgrāmata. Rakstot dziesmas mums nav noteiktu mērķu – tā ir tīra sevis izpausme. Taču vēlāk, kad dziesmas tiek laistas klajā, dodamies tūrēs, mēs, protams, cenšamies tās pilnveidot, lai patiktu publikai. Attiecīgi, dziesmas kļūst par līdzekli, kas var sekmēt grupas darbības tālāko virzību. 

Kas ir jūsu neatlaidības pamatā? Kas ir tas, kas motivē darboties?
Mēs neesam vienkārši daļa no mūzikas pasaules, mūzika ir mūs sagūstījusi! Koncerti ir galvenais dzinējspēks! Kopā ar savu publiku mēs izbaudām šos brīžus, mēs iedzeram un dejojam, dažkārt fani mums stāsta savus dzīves stāstus, sūta e-pastus. Šī komunikācija mums ir ļoti svarīga. Tā ir draudzība un mīlestība.

Kā tu domā, kāpēc ir tik daudz grupu, kuras savu darbību sākušas līdzīgos apstākļos, ir pietiekoši talantīgas un strādā ar pilnu degsmi, tomēr vairumā gadījumu nesasniedz savus iecerētos mērķus?  
Varbūt tāpēc, ka daudzi uztver lietas pārāk nopietni un saprotot, ka nevar būt perfekti vai paši labākie, izjūk. Protams, ka visi nevar būt labākie! Kāda gan tam nozīme, vienkārši dari, ko liek tava būtība! Ja vēlies nodarboties ar radošām lietām, diezgan bieži nākas aplauzties. Ir skaidrs, ka visas grupas nevar būt vienlīdz veiksmīgas, jo sāncensība ir milzīga. Tāpat lielu lomu spēlē tas vai grupa saņem lielo ierakstu kompāniju finansiālo atbalstu. Taču var izmantot arī alternatīvos ceļus, vienkārši būt veikls, ar visiem kontaktēties, ceļot, smagi strādāt un izbaudīt to visu!

Man kā cilvēkam no malas šķiet, ka roks un smagā mūzika Somijā ir ārkārtīgi populāri. Vai tā patiešām ir? Kā tu raksturotu šā brīža tendences?
Man šķiet, ka šobrīd tas ir mazliet pierimis un atgriezies parastajā līmenī. Radošajā ziņā tas vērtējams tikai pozitīvi.
Tās dažas radiostacijas, kas vēl atskaņo roku un metālu, spēlē galvenokārt „old men metal”, ko ir spēlējuši gadiem, viņi reti atskaņo jaunas grupas vai sieviešu izpildītājas, un vienas un tās pašas grupas spēlē visos somu festivālos. Taču, ik brīdi visās malās dzimst jaunas, lieliskas un enerģiskas rokgrupas. Es šobrīd metālu īpaši daudz neklausos, jo to klausos savā darbā, bet es sekoju aktuālajām norisēm un man tās patīk. Situācija ir laba. Notiek interesantas lietas, uz skatuves parādās dažādas un stipras sievietes, ne tikai viena tipa gotu karalienes. Punky meičas, screamy meičas, meitenes, kas growlo – man tas patīk. Varbūt roks un metāls mums ir kā jaunā somu folklora, tumša, smaga un nomierinoša kā meži.

Kāds soms man reiz teica, ka intensīva muzikālā karjera un ģimenes dzīve ir nesavienojami jēdzieni. Kā jums izdodas sabalansēt šīs dzīves jomas?
Nav viegli apvienot, bet gadu gaitā esam to apguvuši. Divas dienas nedēļā es stundas pasniedzu mājās, divas – rakstu, vakaros un nedēļas nogalēs dziedu. Johanness spēlē vienā no Somijas populārākajām kavergrupām, daudz atrodas tūrēs un Henkka šaudās apkārt pa Somiju, strādājot par skaņu inženieri un viņam pieder mūzikas ierakstu studija. Dažreiz ir grūti atlikt visus darbus, lai dotos tūrēs ar Manzana, taču mūsu dzīvē iesaistītie cilvēki, saprot, ka tāda ir mūsu pasaule un tā nav dzīve 9 – 17 režīmā. Taču, dzīvojot šādi, un darot to, ko mīlam, mēs savās ģimenēs esam laimīgi. Tiesa, dažreiz tas ir ļoti nogurdinoši, taču viss ir to vērts.



Tu esi arī rakstniece. Cik liela nozīme tavā dzīvē ir literatūrai? Ko lasa somu rokmūziķi?
Domāju, ka lielākā daļa somu rokeru lasa citu rokeru dzīves stāstus un mūzikas žurnālus, taču ir arī daudzi, kuri lasa citas grāmatas. Man bibliotēka ir vieta, kurp es labprāt pārvāktos uz dzīvi, tā ir kā klusuma svētnīca, kurā valda patīkama vientulība. Es esmu studējusi teātra mākslu un literatūru, man patīk tās putekļainās, noslēpumu pilnās grāmatas... Savu pirmo grāmatu izdevu pirms pāris gadiem un tā tika novērtēta visnotaļ labi. Mans vārds parādījās daudzās avīzēs. Grāmata patlaban jau pieredzējusi trīs atkārtotus izdevumus. Kad būšu veca, es labprāt pilnībā pievērstos rakstniecībai, taču patlaban esmu pārāk nemierīga, lai augu dienu sacerētu, manam ķermenim ir nepieciešama darbošanās. Dejošana, rocking un ceļošana!    

Vai mūzikas radīšanu un rakstīšanu vari saukt par sava veida terapija?
Es rakstīšanu bieži izmantoju kā terapiju, taču ne pārāk daudz no tā tiek laists klajā dziesmās vai grāmatās, jo paša radīto ir jābūt spējīgam rediģēt tā, lai arī citiem tas kaut ko nozīmētu. Kā saka teātra ļaudis: tev publika jāprot novest līdz asarām, bet pašam neraudāt. Tomēr galvenajām izpaustajām emocijām ir jābūt patiesām un jāatspoguļo dzīvē pieredzētais.   

Kuras somu grupas pati šobrīd klausies un ko varētu ieteikt mums?
Somus Battle Beast, Poisonblack, Tuoni, Turmion Kätilöt noteikti ir vērts paklausīties!

Kam tu dod priekšroku – albumiem fiziskā formātā vai dziesmu lejupielādei internetā?
Abi veidi ir labi, bet, ja man patīk grupa un es vēlos to atbalstīt, es pērku CD. Es daudz izmantoju arī Spotify, Youtube un iTunes.

Jūs esat spēlējuši ļoti daudzās valstīs, dažādās vietās un atšķirīgai publikai. Kura uzstāšanās reize palikusi atmiņā kā īpaša? Kur publika jūs uzņem visatsaucīgāk?
Iespējams, tas bija pagājušovasar Itālijā, Toskānā, kad spēlējām kādā festivālā. Tas notika kalnos, vecā pilī, kam nebija jumta, laiks bija nenormāli karsts un es visu dienu jutos gluži slima no karstuma, tikai līgojos un dzēru ūdeni. Kad pienāca mūsu uzstāšanās laiks, satumsa, ieraudzījām attālas gaismas un ugunis, cilvēkus, kuri, izmetušies bez krekliem, skraidīja un lēkāja pa laukiem… Mēs teju aizmirsām, ka jāspēlē, jo vienkārši aizrāvās elpa - Itālija ir tik skaista.
Ikviena publika ir laba, taču roka, metāla un pankmūzikas cienītāji lēkā visvairāk! Mums patīk publika, kas kustās! 



Tik daudz braukājot apkārt, noteikti sakrājušās ne tikai pozitīvas atmiņas.
Man nav sliktu atmiņu! Viss, kas noticis, bijis labs! Slikti, ja gadās saslimt. Tiešām ir grūti atkopties visā tajā ņudzoņā, kad gauži maz tiek gulēts un jāspēlē katru nakti. Taču, ja ir tāda vajadzība un var gulēt visu dienu, arī ir labi.

Jūs nesen atgriezāties no tūres pa Poliju, Čehiju un citām Eiropas valstīm. Kā jums tur gāja?
Ekselenti! Tas ir tik lieliski satikt cilvēkus, kuri pirmo reizi bijuši mūsu koncertos, piemēram, 2008. gadā! Katrā pilsētā satiekam vecus draugus un iepazīstamies ar jauniem, un ir sajūta, ka šie cilvēki patiesi ir labi draugi, kas ar mums kopā bijuši garā ceļā. Mums tas ļoti patīk. Tas atkal bija tik jauki! Tā bija mūsu septītā vai astotā garā tūre pa Eiropu.

Šīs Finnish Rock Tour ietvaros bijāt arī Latvijā un tā bija tikai viena no daudzajām reizēm šeit. Kāda iespaidu bagāža iekrāta par šīm uzstāšanās reizēm Latvijā?
Latvijā esam spēlējuši vismaz desmit reizes, varbūt pat vairāk, katrā ziņā diezgan bieži! Latvija pret mums vienmēr ir bijusi draudzīga, silta, aizrautīga, skaista un rocking! Esam spēlējuši dīvainos un aizraujošos pasākumos, parastos rokklubos un Helovīna ballītēs kopā ar daudzām labām grupām, pasākumos bijuši burvji un goti, un viss vienmēr noritējis radoši un jautri!    

Ko somi domā par latviešiem?
Mēs domājam, ka latvieši ir draudzīgi, strādīgi un godīgi – savā ziņā mazliet līdzīgi somiem. Atšķirīgi ir tas, kas sievietes ir garākas un skaistākas un ēdiens ir daudz labāks. (Smejas.) It īpaši, kad esam ceļojuši pa attālākām pasaules vietām, esot Latvijā jūtos mājīgi. Varbūt mēs ģenētiskā ziņā nemaz neesam tik tāli.  

Vai tu zini, ka šogad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta?
Jā, tas ir lieliski. Apsveicu!

Kādi ir Manzana un tavi tuvākie nākotnes plāni?
Patlaban rakstām savu jauno, piekto albumu. Teju visi vasaras festivāli ir nospēlēti, bet daži vēl gaidāmi un pēc tam mēs atgriezīsimies studijā. Plānojam doties jaunās tūrēs, kurām pagaidām gan nav konkrētu datumu. Šoruden es studēšu literatūru un būšu aizņemta arī teātra jomā, tā kā gaidāms labs un aizņemts laiks!

Pastāsti par gaidāmajiem koncertiem!
Ceturtdien, 14. augustā spēlēsim Rīgā, klubā Nabaklab, 15. augustā dosimies uz Lietuvu, kur Viļņā spēlēsim klubā Metro un 16. augustā atgriezīsimies Latvijā, lai Liepājā spēlētu Fontēna festivālā! 


Mūsu sarunas noslēgumā viens jautājums ko pēdējos gados vienmēr uzdodu mūziķiem. Varētu pat sacīt, ka esmu sākusi kolekcionēt šīs atbildes. Kāda ir galvenā atziņa, ko esi guvusi par savu dzīvi un mūziku kā divām nedalāmām lietām?
The beat is everything! Keep moving!     

Vietnes tēmas sīkākai izpētei: