2014/08/10

„Piezīmes no viņpuses” un vārdi no šīs puses: saruna ar mākslinieci Bernah Bladewalker

Evita Hofmane


Līdz augusta beigām mūzikas klubā „Music Factory A Nice Place” (Rīgā, Citadeles ielā 2) apskatāma Bernah Bladewalker mākslas darbu izstāde. Māksliniece piedalījusies vairākās izstādēs Rīgā. Šobrīd gleznas apskatāmas un tās iespējams iegādāties arī mākslas galerijā „Slazds” (Vecrīgā, Aldaru ielā 12/14). 
Izstāde aplūkojama kluba darba laikā. Tas ir mainīgs, tāpēc sekojiet informācijai.

Šajā nelielajā sarunā Bernah vēsta par mākslas un mūzikas nozīmi viņas dzīvē, radošo „pieslēgumu” un rudenī gaidāmajiem jaunumiem.   

Tava izstāde „Piezīmes no viņpuses” ir skatāma mūzikas klubā „A Nice Place”. Kāda ir mūzikas loma Tavā dzīvē?
Mūzika man ir kā gaiss, ko elpoju un ūdens ko dzeru. Pamatā klausos metālmūzikas melodiskos un/vai melanholiskos novirzienus. Doom, black, gothic metal, taču ir arī daudz man tīkamu grupu, kas spēlē death un thrash metal žanros. Grūti deklarēt vienu noteiktu mīļāko grupu (vai dziesmu), drīzāk atšķirīgos dzīves periodos sanāk „uzsēsties” uz kādas atsevišķas grupas daiļrades, albuma vai dziesmas.   

Kas Tev ir māksla?
Māksla ir tas iemesls kāpēc nenožēloju savu nākšanu pasaulē. Ar vārdu „māksla” saprotu ne vien vizuālo mākslu, bet arī rakstniecību, mūziku un citus dailes radīšanas un baudīšanas veidus. Manā uztverē tie ir saistīti, jo smeļas spēkus no vienotas sākotnes.

Kas bija pirmais, ko uzzīmēji?
Pirmos zīmējumus pilnīgi noteikti neatceros. Runā, ka esmu zīmējusi kopš brīža, kad iemācījos kaut ko noturēt rokā - ar jebkuru materiālu uz jebkuras virsmas. Pirmo iespaidīgāko „projektu” gan labi atceros. Ar zilu zīmuli iemūžināju abas savas vecmāmiņas uz baltā krāsns mūrīša. Taču diemžēl, ne tik vien nesekoja cerētā atzinība, bet bija tik paliekošas sekas, ka uz sienas gleznojumiem joprojām skatos ar zināmu bijību.

Šajā izstādē apskatāmie darbi ir grafikas. Vai zīmējot izmanto arī citas tehnikas?
Stabili favorīti ir pasteļi to piesātināto krāsu dēļ. Parastais zīmulis ar tā gandrīz neizsmeļamajām iespējām... Kopumā mīlu izmēģināt un arī jaukt dažādas tehnikas. Tomēr, vai tā ir ota, krītiņš, zīmulis, spalva vai jebkas, tam jābūt kā rokas turpinājumam. Pludināšanu un tai līdzīgos paņēmienus neprotu izjust. 

Kā top Tavi darbi? Vai lielākoties to pamatā ir kāda noteikta ideja vai ļauj rokai sevi vadīt? 
Apsēžoties, jeb drīzāk gan IEKĀRTOJOTIES pie tukšas lapas, reti kad skaidri zinu kāds būs galarezultāts. Dažreiz ir ideja (kas procesā pilnveidojas un dažkārt piedzīvo visai lielas izmaiņas), biežāk tā ir noskaņa, kas, līdz ar pieskārienu lapai, atver logu uz to, kas atrodas viņā pusē. Tāpēc katra lapa sevī slēpj pārsteigumu. Tur var būt noglabāti dārgumi, taču var arī drakoni mājot. Jebkurā gadījumā, sākt zīmēt ir kā doties ceļā – nekad īsti nevar zināt, kur tas galu galā aizvedīs un ko sastapsi pa ceļam. Redzētie tēli un ainavas mēdz būt kā skaisti, tā arī drūmi un pat tādi kā biedējoši, taču klaji destruktīvus un ļaunus līdz šim nav gadījies sastapt... Tā notiek, ja koncentrējies procesam un ļauj rokai sevi vadīt. Un tad ir ilgas dienas, kad „pieslēgums” nenotiek. Vai arī uzmanību pārāk novērš kādas ikdienas raizes, vai varbūt pārāk stipri gribu uzzīmēt kaut ko iespaidīgu. Nekā. Logs neatveras. Joprojām var zīmēt lapai PA VIRSU. Dažreiz tas ir pat lietderīgi, lai ļautu ieraudzīt dienasgaismu kādai senāk atliktai idejai, tomēr lielākoties tādā veidā radītajam pietrūkst dvēseles. Pats zīmēšanas process it kā joprojām sagādā zināmu gandarījumu, tāpat kā iesnu laikā elpošana apgādā organismu ar dzīvības uzturēšanai nepieciešamo skābekli... Bet, kad pēc ilgāka pārtraukuma spēj ieskatīties lapas iekšienē, tas ir līdzīgi kā dienā, kad atskārsti, ka esi izveseļojies – kad sajūti visas smaržas un sajūties pa īstam dzīvs.

Kādas ir pārsteidzošākās atsauksmes, ko esi dzirdējusi par saviem darbiem?
Nevaru izdalīt kādu vienu atsevišķu atsauksmi. Pārsteidzoši ir tie gadījumi, kad citi cilvēki man parāda pašas darbos tēlus, par kuru atrašanos tur neesmu zinājusi. Un tie tur patiešām ir...Vēl tas, ka nereti katrs redz savu stāstu vienā un tajā pašā attēlā, bet tas mani iepriecina, ka sanākusi nevis statiska aina, bet grūdiens cilvēkam darbināt nu jau SAVU iztēli. Man tas ir vislielākais kompliments.

Es zinu, ka zīmēšana nav Tava vienīgā radošā izpausme. Tu arī raksti. Vai esi domājusi par to, ka kādudien varētu publicēt grāmatu ar pašas zīmētām ilustrācijām?
Tāds projekts tik tiešām ir tapšanas procesā. Sākotnēji iecerēts vienkārši kā teksts manā iemīļotajā fantāzijas žanrā, tas veidošanās procesā ne vien patstāvīgi sarežģī pats sevi, bet apaug arī ar vizuālo materiālu kur tēli ir nepārprotami saistīti ar vidi, kurā notiek darbība, bet ne vienmēr atveido tekstā notiekošo. Grūti teikt, vai to var definēt tieši kā ilustrācijas.
Par termiņiem ar prognozēm nemētāšos: ja runā par lielākiem darbiem, kļūstu sasodīti māņticīga. Šajā dzīvē noteikti.
Nelielu ieskatu manā vārdiskajā daiļradē varēs gūt jau šoruden, kad apgādā „Zvaigzne ABC” iznāks latviešu fantastikas un fantāzijas stāstu krājums, kurā iekļauts arī viens mans īsais stāsts.

Foto no vienas izstādes:   

Noderīgas saites:
Mākslas galerijas mājas lapa -
Apgāda Zvaigzne ABC mājas lapa - https://www.facebook.com/zvaigzneabc?fref=ts