2022/05/17

Džezmetāls no Ņujorkas Rīgā


Trešdien, 1. Jūnijā, mākslas centrā „Noass” (AB dambis 2) – pirmo reizi Latvijā koncertēs neparasta ASV grupa „Imperial Triumphant”.

„Imperial Triumphant” ir neparasta grupa skanējuma ziņā. Tas ir gan black metal, gan avangards, gan džezs, gan elektronika. Ne velti pasaulē šī grupa kļuvusi ļoti populāra – tieši žanra robežu sagraušanā.

Grupu “Imperial Triumphant” 2005.gadā Ņujorkā izveidoja Zaharijs Iļja Ezrins (Zachary Ilya Ezrin). Grupas otrais albums Abyssal Gods iznāca 2015.gada martā, un, citējot “No Clean Singing mūzikas kritiķi Ostinu Vēberu (Austin Weber), šis albums viscaur ir nežēlīga zaimošana, un tajā ir tik daudz neaizmirstamu mirkļu, ka citi izpildītāji ko tādu nepaspēj paveikt pat visas muzikālās karjeras laikā. Vēbers komentē arī grupas sasniegumus vispārīgi: “Imperial Triumphant ir viena no svarīgākajām aktīvajām ASV black metal grupām, tā iet savu unikālo stilistisko ceļu un noteikti ir nozīmīga black metal žanra nākotnei”.

https://www.youtube.com/watch?v=afv9qAXF5NE&ab_channel=CenturyMediaRecords

Kopš grupas izveidošanas 2005.gadā, tās stils ir mainījies par labu muzikālām un tematiskām ietekmēm no Ņujorkas. Grupas dibinātājs Ezrins 2018.gadā pēc Vile Luxury iznākšanas aprakstīja albumu: “Tas ir mūsu rafinētākais un urbānākais ieraksts līdz šim”. Atsaucoties uz mākslinieka vārdiem, grupa izmanto Ņujorkas pilsētas ietekmi uz pasauli, papildina to ar savas muzikālās piramīdas pamatu – džezu, un to apvieno ar black metal.

2016.gada martā iznāca grupas EP Inceste. Žurnālā “Decibel” par EP lasāms komentārs: “Piederība konkrētiem žanriem noteikti nav Imperial Triumphant prioritāte… Inceste turpina locīt visas muzikālās gaidas”.

https://www.youtube.com/watch?v=j_LQTOCaNIE&ab_channel=ImperialTriumphant

Drīz pēc albuma Vile Luxury iznākšanas “Imperial Triumphant” devās savā pirmajā Eiropas turnejā, iekļaujot arī uzstāšanos 2019.gada Roadburn festivālā. Tā paša gada nogalē grupa turpināja koncertēt dažādās Eiropas pilsētās, arī britu Damnation festivālā ietvaros uz “Cult Never Dies” skatuves.

https://www.youtube.com/watch?v=8XhmuvZ3JDs&ab_channel=ImperialTriumphant

Gluži kā citus mūziķus, arī “Imperial Triumphant” koncertēšanas plānus smagi ietekmēja Covid-19 pandēmija, tāpēc “Devastation on the Nation” turneja tika pārcelta uz 2021.gadu.

2020.gada aprīlī grupa savos sociālajos medijos paziņoja, ka jauno albumu sauks “Alphaville, un tas iznāks 2020.gada jūlijā. Paralēli paziņojumam “Metal Injection” izlaida dokumentālu video, kurā redzamas Alphaville tapšanas aizkulises kopā ar tādiem viesmāksliniekiem kā Tomass Haake (Tomas Haake, Meshuggah), Kolins Marstons (Colin Marston, Gorguts) un Treja Spruens (Trey Spruance, Mr.Bungle). Žurnāls “Metal Hammer” ierindoja “Alphaville” labāko 2020.gada metāla albūmu desmitajā vietā.

https://www.youtube.com/watch?v=P_lb8564Kcs&ab_channel=CenturyMediaRecords

Biļetes: https://ticketshop.lv/en/events/4015

Info: https://www.facebook.com/events/635555510827874