2011/04/06

Draugnim - Horizons Low (2010) recenzija


Draugnim - Horizons Low (2010)

Episks, atmosfērisks, daudzmaz melodisks pagānbleks var būt lielisks, ja kolektīvs, kas to rada un izpilda, trāpa pa īstajām dvēseles stīgām. Mēģinātāju netrūkst, taču nav nemaz tik daudz to, kam tas cienīgi padodas, un, tāpat kā citos stilos, tā īstenā elite ir diezgan pašaura. Nu šī subžanra elitei var pieskaitīt vēl vienu grupu – Draugnim no Somijas.


Savā jaunākajā, 2010. gada vēlā rudenī izdotajā albumā „Horizons LowDraugnim klausītājam piedāvā mūziku, kas iekļaujas augstākminētajos rāmjos – skaisti, smeldzīgi ģitāru rifi, ziemeļnieciski sērīgas noskaņas, orķestrāls fona gobelēns... Kādam varbūt minētais galvā liks atplaiksnīt domai par Moonsorrow, un, ziniet, pārāk tālu no mērķa šis šāviens nebūs gājis, tomēr secen gan būs. Albumu producējis Moonsorrow frontmens Ville Sorvali, taču, salīdzinot ar šiem, Draugnim ir melnāks un sūrāks skanējumā, taustiņi ir mazāk uzbāzīgi, un skanējums vairāk raksturojams kā black metal, tomēr somiem raksturīgais melodisms šajā mūzikā ir sajūtams. Šur tur ir pa kādai akustiskai pasāžai, bet sintezētais orķestrālais fons vairāk nodarbojas ar misiņgrauzēju atdarināšanu, tādējādi raisot attālas asociācijas ar maģāru Sear Bliss, kamēr raudošā ģitāra atsauc atmiņā Windir, un kaut kur visā tai barā arī Nokturnal Mortum var maķenīt saost.

Katrā ziņā skaidrs ir tas, ka Draugnim nav vis vienkārši izveidojuši rosola katlu, kurā samet pa druskai no visa, kas patrāpās; iepriekšminētās grupas pieminēju tikai ar nolūku radīt aptuvenu priekšstatu par to, kā izklausās „Horizons Low”, taču šie somi ir izkaldinājuši paši savu skanējumu, kas šīs noskaņas savieno ļoti harmoniski un estētiski, radot grandiozu atmosfērisku efektu. Albuma pirmajā pusē temps vairāk variē ap vidēju un netrūkst arī skarbuma, bet uz beigu pusi minorīgie toņi pamazām pāriet gluži rāmā plūdumā, un pēdējais 10 minūšu garais gabals jau itin kā ieaijā klausītāju ziemas miegā.

Rezumējot jāteic - lielisks un visiem iesakāms albums, kam ir potenciāls kalpot Draugnim karjeras izaugsmes atspēriena punktu.
























Draugnim „Horizons Low” (2010)

1. The Last Of Kin   
2. Fear And Fey   
3. One Of Lost   
4. Shunned Wanderer       
5. Cursed The One   
6. The Weeper's Way   
7. Bastion

/Intars/