2015/04/22

Rīgā koncertēs postmetālisti Dirge no Francijas


2015. gada tūres ietvaros 8. maijā mūzikas klubā "Melnā Piektdiena" uzstāsies franču post-metal/ atmospheric sludge meistari Dirge un igauņu experimental, psychedelic, black metal pārstāvji Odota. Par īpaši smagu, psihodēlisku un dūmīgu atmosfēru pasākumā parūpēsies pašmāju apvienība AON, informē koncerta organizators Arvīds Brazevičs.


Dirge pirmsākumi meklējami 1994. gadā Parīzē. Uzsākot radošo darbību, dalībnieki dod priekšroku industrial / metal stila mūzikai. Laika gaitā, kolektīvā iekļaujoties jauniem cilvēkiem, radītā mūzika pamazām attālinās no sākotnējā stila. 1998. gadā tiek izdots pirmais pilnais albums „Down, Last Level”. Gadu vēlāk kolektīvam pievienojas vēl divi jauni cilvēki; kopējā darba rezultāts – albums „Blight and Vision Below a Faded Sun” tiek izdots 2000. gadā. Albums skan daudz smagāk, ģitāras kļūst par tā gravitācijas centriem.

2001. gadā kolektīvs piedzīvo dalībnieku sastāva maiņu. Iekļaujoties jauniem dalībniekiem, kopīga darba rezultātā trīs gadus vēlāk, 2004. gadā, tiek izdots trešais pilnais grupas albums „And Shall The Sky Descend”, kas ataino grupas muzikālo evolūciju no industriālā metāla uz vairāk atmosfērisku un progresīvu metālmūzikas paveidu, savā ziņā saistītu ar tādiem post-metal / atmospheric sludge stila grandiem kā Neurosis, Isis un Cult of Luna. Šis albums aptver klausītāju ar nesteidzīgu, tumšu un hipnotizējošu mūziku. Ir skaidrs, ka grupa ir atradusi savu skanējumu un savu attīstības ceļu, atšķirīgu no citiem zīmīgiem šī stila pārstāvjiem.

2007. gads paver jaunu lappusi grupas pastāvēšanas vēsturē. Dubultalbums „Wings of Lead Over the Dormant Seas”, kura tapšanā bija iesaistīts arī pazīstamo franču industrial rock pārstāvju Kill the Thrill vokālists Nikolass (tā vokāls ir dzirdams divos albumā iekļautos skaņdarbos), gūst daudz pozitīvu atsauksmju grupas cienītāju un kritiķu vidū. Tikai no sešām kompozīcijām sastāvošs, šis albums spēj pārsteigt klausīju ar tā harmonisko dažādību. No lēna, dažkārt pat asinis stindzinoša doom-a līdz pat trauslām ambient partijām, šis masīvais, tomēr arī ļoti delikāti smalkais albums nepamet klausītāju līdz pat pašām tā beigām, liekot vēlāk atgriezties pie tā atkal un atkal, nenožēlojot ne mirkli no ar to pavadītā laika.

2011. gadā Dirge izdod savu piekto pilno albumu „Elysian Magnetic Fields”, kas ir viens no gada gaidītākajiem albumiem šī stila cienītāju un piekritēju vidū. Lai arī tas ir citādāks, atšķirīgs no „ASTSD” un „WoLODS”, tā skanējums ir ļoti masīvs, atmosfēriski piesātināts, bet pats galvenais – kolektīva agrākos albumus nekopējošs un tajā pašā laikā ļoti labi atpazīstams. Jau ar pirmajām albumu atklājošā skaņdarba „Morphée Rouge” sekundēm ir skaidrs, kas to izpilda; šo skanējumu nav iespējams aizmirst vai sajaukt ar ko citu.

Savā pastāvēšanas laikā Dirge ir uzstājušies kopā ar tādām grupām kā Unsane, Earth, Cult Of Luna, Nasum, Kill The Thrill, Baroness un Knut.
2012. gadā kolektīvs dodas „Maydays in the East 2012” tūrē kopā ar igauņu industrial metal atzītiem pārstāvjiem Pedigree, kuras ietvaros tiks apciemotas tādas valstis kā Polija, Lietuva, Krievija (kur abi kolektīvi uzstāsies uz vienas skatuves kopā ar vienu no Eiropas "tumšākajām" grupām – Amenra), Vācija, arī Latvija.

2014.gadā grupa izlaida savu sesto albumu „Hyperion” vadošā franču leiblā „Debemur Morti” (Blut Aus Nord, Rosetta, Year Of No Light...).  No aukstās pulsācijas iepriekšējā albumā „Elysian Magnetic Fields” grupa pārgāja uz vairāk miglainu, melanholisku skanējumu ar dažādu virzienu elementiem, tik pat jaudīgu, ka arī progresīvu.


Ieejas biļetes būs pieejamas kluba kasē pasākuma norises dienā, cena – 7 EUR

Resursi internetā:

Odota (black metal / experimental / psychedelic, Igaunija), https://www.youtube.com/watch?v=jL5lf94RRms

AON (electronic / ethnic / tribal / post-metal, Latvija), http://aonmusic.bandcamp.com/music