2015/08/20

Starp pagātni un nākotni: saruna ar somu grupas ABBOT vokālistu JP Jakonenu

Evita Hofmane , P3LICAN / Vārnu Laiks


Kas ir ABBOT? Tā ir somu grupa no Pori pilsētas, kuru skanējums savulaik definēts kā doom rock, bet tagad viņi devušies classic heavy rock n' roll virzienā. Pagājušā gada rudenī ierakstu kompānijas „Bloodrock Records” paspārnē ABBOT izdeva savu pirmo pilnmetrāžas albumu „Between Our Past and Future Lives” un savas mazās Baltijas tūres ietvaros bija iegriezušies arī Latvijā.


Intervija tapa krietnu laiku, bet, kas lēni nāk, tas dažkārt labi sanāk. Šeit piedāvāju mazu ieskatu tajā. Latviskota sarunas daļa, kas tieši attiecas uz šo ģeogrāfisko punktu – mūsu valsti un Baltiju, bet intervija visā tās garumā (angļu valodā) lasāma draudzīgā amerikāņu mūzikas lapā „NO CLEAN SINGING”.


Starp citu – neļaujieties samulsināties – ABBOT vokālists JP Jakonens dzied diezgan skaidrā balsī un growlu viņu mūzikā nesaklausīsiet. Izskaidrojums ir vienkāršs – kopš „NO CLEAN SINGING” parādīšanās visvarenajā tīmeklī ir pagājuši vairāki gadi un lapas idejiskie tēvi ir kļuvuši atvērtāki jaunām muzikālajām un arī vokālajām izpausmes formām.  

Mans virtuālās sarunas biedrs ir grupas vokālists JP Jakonens. 

Kā jums gāja Baltijas koncerttūrē, kuras ietvaros pabijāt vairākās skaistās pilsētās? Vai jums bija laiks tās apskatīt?
 Mums ļoti patika! Rīga, Viļņa un Kauņa ir īpaši skaistas un mums bija laiks tās apskatīt. Viļņā trāpījāmies akurāt Helovīna laikā, visriņķī bija ļaudis košos, satriecošos kostīmos un arī visi bāri bija atbilstošā vizuālajā ietērpā.

Rīgas vecpilsēta ir ārkārtīgi skaista vieta, mēs pastaigājāmies un, protams, nopirkām Rīgas Melno balzāmu. Mūs šokēja Stūra mājas apmeklējums, kur VDK bija mocījuši cilvēkus. Tā ir apkaunojoša Latvijas vēstures daļa. Pēc tūres mēs ar Jussi (pieb. - ģitāristu) devāmies uz lekciju par šo tēmu, lai uzzinātu vairāk par Baltijas valstīm padomju okupācijas laikā. Tas bija izglītojoši.  

Kā ir būt ceļā kopā ar grupu ABBOT?
Vienas no jaukākajām atmiņām saistās ar Igaunijas un Latvijas robežas šķērsošanu piķa melnā tumsā. Braucām pa mazu, neasfaltētu ceļu, mašīnā skanot vecai Elisa Kūpera kasetei “Love it to Death” un tobrīd jutāmies kā īstenojot senu sapni. Tūres laikā mēs patiesi daudz apguvām gan to kā uzstāties, gan kā radīt labu rokšovu. Rīgas koncerts arī bija lielisks, lai gan tikai saujiņa klausītāju hedbengoja Depo pagrabā, laiks tika pavadīts lieliski.

Kas aktuāls patlaban? Kādi ir grupas nākotnes plāni?
Šobrīd saceram jaunas dziesmas un mums jau ir materiāls veselam albumam. Nākamgad dosimies pirmajā tūrē ārpus Eiropas – 2016. gada vasarā plānojam spēlēt ASV Austrumkrastā. 

Kiitos!
Paldies, Evita. Mēs labprāt atkal spēlētu Latvijā un skatuves priekšā redzētu daudzus no jums!



Sīkāku un detalizētāku info par grupu var rast: