2018/03/15

Sovvaļnīks izdod mūsdienu latgaliešu vinilplati


Nepilnus divus gadus atpakaļ – 2016. gada decembrī tika izdots latgaliešu mūziķa Sovvaļnīka trešais studijas albums – "Napaseitynuots", nupat tas izdots arī vinila plates formātā.


Platē iekļutas 10 no 13 kompaktdiska versijā dzirdamajām dziesmām, šī būtu uzskatāma par pirmo mūsdienu latgaliešu mūzikas vinila plati, jo savulaik vinila platēs izdota tikai latgaliešu tautas mūzika.

Jau ar pirmo albumu "Sūplouk" (2009) mūziķis pievērsās latgaliešu dzejniekiem, muzikāli melanholiskā un vieglā roka apdarē, tad ar katru nākamo ierakstu Sovvaļnīks sper soli uz priekšu – visas dziesmas latgaliešu valodā, mazliet vien mainījies skanējums – tas kļuvis smagnējāks, balansējot uz folkmūzikas un alternatīvā roka robežas.


Jāatgādina, ka iepriekšējais Sovvaļnīka albums "Bolts susātivs" bija veltīts pazīstamam latgaliešu un latviešu dzejniekam Antonam Kūkojam un iznāca 2010. gada nogalē.

"Napaseitynuots" albums ir veltīts izcilai latgaliešu dzejniecei Annai Rancānei. Dziesmas ierakstītas sadarbībā ar Latvijā pazīstamiem skaņu režisoriem Gintu Lundbergu, Māri Brensonu, Eināru Lipski un Gintu Stankeviču. Ierakstā piedalās Sovvaļnīka grupas biedri – Māris Lovniks (ģitāra), Artūrs Meļnikovs (bass) un Vadims Meļuščenkovs (bungas), kā arī vairāki viesmākslinieki – Māris Muktupāvels, Biruta Ozoliņa, Guntra Kuzmina, Mareks Gusāns, Pīters Daugulis.

No 20. marta vinilplate pieejama mūzikas ierakstu veikalos, savukārt prezentācijas  koncerts un autogrāfi Rīgā – sestdien, 24. martā, krogā „Aptieka” (Mazā Miesnieku iela 1) , 22:00, ieeja bezmaksas, 03.maijā, Daugavpilī – „Artilērijas Pagrabi”.