2015/01/04

Drīzumā iznāks somu dark metal grupas 0 X í S T otrais albums

Evita Hofmane, P3LICAN



Pagājušā gada decembrī, Rīgā, klubā “Depo” emocionāli spēcīgu un noskaņās tumšu koncertu sniedza somu dark metal grupa 0 X í S T. Šī gada sākumā gaidāma viņu jaunā albuma iznākšana.


Grupa vēsta, ka otrā pilnmetrāžas albuma nosaukums būs “One Eon” un tas tika ierakstīts D-Studio un grupas privātajā studijā. “One Eon” vizuālā noformējuma autors ir ungāru mākslinieks Pēters Takačs (Péter Takács). Saturiski tās būs sešas lēnas un smagas dark metāla kompozīcijas:
1.    In the Hood of the Clan of Tombs
2.    Enshrine
3.    Conclusion
4.    Instincts of a Serpent
5.    Leaving no Prospect for a New Dawn
6.    No Life to Bother

Grupas YouTube kanālā publicēts jaunā albuma tīzeris:



Kā grupai gāja Baltijas mikro tūrē un maķenīt sīkāk par to, kāds ir jaunais albums, stāsta grupas līderis Jani Koskela.

Pirms dažām nedēļām bijāt mazā divu koncertu tūrītē pa Baltijas valstīm. Tā nebija grupas pirmā viesošanās Baltijas valstīs, bet Latvijā 0 X í S T dzirdējām pirmo reizi. Kādi ir jūsu iespaidi?
-Jā, “Via Baltica” mums ir jau diezgan pazīstams ceļš. Bijām spēlējuši Igaunijā un Lietuvā un pa šo ceļu devāmies arī savā pirmajā Eiropas tūrē. Mums ļoti patīk Baltijas valstīs, tās vienmēr bijušas draudzīgas. 2012. gadā veiksmīgi uzstājāmies Viļņā un Kauņā kopā ar lietuviešiem Inquisitor un poļiem Manslaughter. Šoreiz uz Kauņu devāmies spēlēt vieni paši un mums nebija ne jausmas, kā tas izvērtīsies. Lai arī koncerta norises vieta bija samērā neliela, mēs bijām patīkami pārsteigti, ka klubs bija klausītāju pilns. Mums patika arī Rīgā. Tas bija mūsu pirmais koncerts Latvijā un pilnībā attaisnoja uz to liktās cerības. Mēs noteikti atkal vēlamies spēlēt Baltijas valstīs!  


Novembrī tapušajā intervijā teici, ka, lai arī jaunā albuma skanējums būs tumšs un atpazīstams, tajā gaidāmas arī agrāk nedzirdētas vēsmas. Pastāsti mazliet sīkāk!  
-Šī albuma tapšanā piedalījās divi dalībnieki – Juhani un Sameli – kuri iepriekšējo ierakstu tapšanas laikā grupā nespēlēja. Arī viņi abi sacerēja ”One Eon” mūziku un viņu izvēlētie muzikālie risinājumi atšķiras no manējiem. Tagad Juhani ir arī mūsu otrais vokālists. Tas viss kopā sniedz nozīmīgu artavu mūsu repertuārā. Albuma dziesmu teksti vēsta par dažādām tēmām, tajās aplūkots cilvēks un viņa darbības. Dažus no dziesmu tekstiem, atkarībā no klausītāja uztveres un iedziļināšanās līmeņa, var traktēt vairākos veidos - spirituālā, psiholoģiskā un socioloģiskā.

Albuma dizains arīdzan ir nozīmīga daļa no klausītājam sniegtā vēstījuma. Kā jūs izvēlaties cilvēkus ar kuriem šajā jomā sadarboties?   
-Galvenās ”One Eon” vizuālā noformējuma daļas ir Pētera Takača radītais pūķis un Petri Kapanena zīmētais grupas logo un albuma nosaukums, kas ieturēti 0 X í S T raksturīgajā stilā. Tie simbolizē, atspoguļo un baro iekšējo spēku, enerģiju un kvēli, kas ir pamatā tam, kas virza 0 X í S T un to, ko radām. Abi mākslinieki paši nāca klajā ar šīm idejām, mēs, jūtot sabalsošanos ar sev vēlamo, tās attīstījām. Petri saules aptumsuma/ 0 simbola tēlu radīja 2008. gadā, kas bija vienlaikus ar mūsu grupas nosaukuma un koncepta rašanos. Es ieraudzīju viņa zīmējumu un jautāju vai, balstoties uz šo tēmu, viņš varētu radīt mūsu grupas logo.  Savukārt, Pēters mums atrakstīja brīdī, kad gatavojāmies izdot albumu “Nil”. Viņa radītais pūķa tēls bija konceptuāli tuvs mūsu otrajā  albumā paustajām idejām. Līdz brīdim, kad ‘One Eon” bija gatavs, pagāja divi gadi, bet šis pūķis kā bija, tā palika albuma noformējuma dominējošā ideja.

Kiitos!
-Ole hyvä.

Grupas detalizētai iepazīšanai:
                                                                                      
Šajā vietnē iespējams iegādāties 0 X í S T jau izdotos albumus:

Albuma “Nil” recenzija:

Pagājušā gada novembrī tapusī intervija ar Jani Koskelu:

Grupas kontakti: 0xist.band@gmail.com