2016/05/11

Ar divu dienu festivālu atzīmēs kluba «Melnā Piektdiena» desmitgadi


Šajā nedēļas nogalē ar smago mūziku, hokeju un grilla ballīti tiks atzīmēti desmit gadi, kopš durvis vēra vienīgais specializētais smagās mūzikas klubs Latvijā — «Melnā Piektdiena».


Piektdien, 13. maijā svinības sāksies ar lielkoncertu, kurā spēlēs veterāni «Sanctimony» un «Rūsa», Latgales metālisti «Green Novice», Latvijas doom metāla ikona «Frailty», šīgada «Eirovīzijas» atlasē pārsteigumu sagādājusī «Catalepsia» un divas ekstrēmā blekmetāla komandas — «Nycticorax» un «Last Decline». Priekšpēdējai komandai šī būs atgriešanās uz pašmāju skatuves pēc sešu gadu pārtraukuma, savukārt līdz šim tikai studijā dzīvojušajam projektam «Last Decline» šī būs pati pirmā uzstāšanās dzīvajā — pēc Metālmūzikas Gada Balvai nominētā diska «Escape» izlaišanas pagājušajā gadā.

Sestdienas vakarā spēlēs «Preternatural» un «Trendkill Method», «Chaosact», «Yomi» un «Sidechain Retreat», kamēr par mierīgāku mūziku gādās «Oceanpath». Lielkoncertu noslēgs tā pati grupa, kas pirms desmit gadiem atklāja klubu — «Neglected Fields», kuri pagājušogad apvienojās pēc astoņu gadu klusēšanas. Šīs grupas līderis Sergejs Kustovs arī ir viens no kluba dibinātājiem.

Abas dienas kluba ārpusē darbosies pavasara terase, kurā būs pieejami uzkožamie, kā arī būs lielais ekrāns ar hokeja tiešraidēm.

Alternatīvās mūzikas un metālistu iecienītā koncertu norises vieta, klubs «Melnā Piektdiena» durvis vēra 2006. gada 13. maijā, ar pašmāju grupas «Trendkill Method» albuma «Methodistortion» prezentācijas koncertu, īpašo viesu statusā bija grupas «Preternatural» un Cēsu «Enhet».

«Melnās Piektdienas» klubs savu nosaukumu ieguvis no deviņdesmitajos gados radušās tradīcijas rīkot lielkoncertu katru reizi, kad 13. datums iekrīt piektdienā, pie kam šīs sērijas koncertos spēlē tikai un vienīgi vietējās Latvijas grupas. Šī tradīcija nav lauzta ne reizi vairāk nekā 20 gadu garumā — sākotnēji «Melnās Piektdienas» koncerti notika Ķīpsalas «Robinsonā», klubā «Salamandra» Juglā, Vecrīgas «Kabatā» un «Depo», kā arī citās vietās, līdz metālisti spēja atvērt paši savu klubu.

Šo desmit gadu laikā klubā spēlējušas vairāk nekā 500 dažādas grupas un solomākslinieki no visas pasaules, tajā skaitā daudzi no metālmūzikā slavenākajiem un muzikāli ietekmīgākajiem kolektīviem — citu starpā tādas komandas kā «Amorphis», «Arch Enemy», «Cannibal Corpse», «Children of Bodom», «Cradle of Filth», «Dark Funeral», «Eluveitie», «Fear Factory», «Hypocrisy», «Kataklysm», «Kreator», «Marduk», «Mayhem», «Meshuggah», «Napalm Death», «Nile», «Obituary», «Rotting Christ», «Sepultura», «Type O Negative», «U.D.O.» un daudzas citas. Klubs ir atvērts arī visu citu žanru mūzikai («Combichrist», «Mortiis», «Skullflower» u.c.), šeit notikušas pat teātra izrādes un elektroniskās mūzikas dīdžeju saieti.

Kluba iedibinātā tradīcija katru gadu apbalvot labākos mūziķus un vētīt aizgājušā gada metālistu mūzikas ražu rezumējusies jau par tradīciju kļuvušajā «Latvijas Metal Mūzikas Gada Balva» ceremonijā un balvu pasniegšanā. Noteikti daudzi atcerēsies arī kluba komandas organizēto «Metalshow Open Air» festivālu Blomē un tā turpinājumu «Melnās Piektdienas» teritorijā. Nu jau otro gadu brīvdabas festivāla tradīcijas Latvijā turpina kopt folk/pagan metal festivāls «Zobens un Lemess», kas notiks arī šovasar Lonē.


Biļetes iepriekšpārdošanā no 13 eiro, bet kluba kasē būs pieejamas arī vienas dienas biļetes.

«Green Novice» koncerta video dziesmai «Vylkataks»