2010/10/31

Apziņas Parazīti – apziņas eksperiments

Apziņas Parazīti – apziņas eksperiments

„Apziņas Parazītu projekta pamatā ir doma atsegt cilvēka dzīves principiālo traģiku, nepazaudējot cilvēku normās un konstrukcijās, bet izgaismojot atsevišķā laika sprīža savdabīgās eksistenciālās struktūras.


Muzikāli projekts piedāvā mirkļu mozaīku, kas strukturēta ap neuzkrītošu naratīvu, kas pats, savukārt, nekalpo nedz kā centrālā ass, nedz vienīgais virziens. Drīzāk tas ir pamudinājums doties līdz, lai tiktu izmests nenoteiktā vietā, savu atmiņu vai vīziju lauskās. Taču arī pašai mirkļu mozaīkai nepiemīt stingra struktūra un piespiedošs spēks. Drīzāk šie mozaīkas elementi veido īpatnēju diskontinuālu struktūru, kuras lūzuma punktos tiek atklāts klusums, savdabīgs un biedējošs vai dažkārt traģisks, kas nevar tikt aprakstīts tālāk vai kaut kā izteikts, jo tā vienkārši nav... jo tas konstituē cilvēku ārpus visiem kopīgi dotā, ikdienā pieejamā, valodā izsakāmā”.

Apziņas Parazītu nosaukums ņemts no Kolina Vilsona fantastikas romāna „Apziņas Parazīti” – par citplanētiešiem, kas bāzēti Mēnesī un ieurbjas cilvēku apziņā, lai barotos ar garīgo enerģiju, izraisot garīgus traucējumus, kas var novest pat līdz pašnāvībai.

Apziņas Parazīti sākās aptuveni 2001. gadā. Sākotnēji tā bija „eksperimentāla prāta izpēte caur mūziku un teātri”. Veidojuši 3 teātra izrādes – „Izeja”, „Divas savādas pasaules” un „Sajauktās Dimensijas” – skarbas , tumšas, smagas drāmas par sabiedrību, ģimeni, attiecībām, reliģiju, ideāliem. Mulsinošas un netīkamas publikai, jo atklāj tik nepatīkamas lietas, kas ir apkārt., par lietām, kuras labprāt neredzētu un aizmirstu.

Tādā pašā veidā reizēm iedarbojas Apziņas Parazītu muzikālās performances, vienmēr unikālas, vienmēr atšķirīgas, vienmēr neatkārtojamas un bieži vien grūti klausāmas katram, kurš saprot par ko tas viss ir.

Apziņas Parazīti vienmēr vairāk ir bijuši kā projekts, nevis kā grupa. Viņu dzīvās uzstāšanās ir retas, bet gaidītas. Apziņas Parazīti izdevuši trīs albumus „Dievs ir miris”(2001), „Sajauktās Dimensijas” (2003) un „1 000 000 nevienam nevajadzīgu līdzjūtību” (2008). Visi pašizdoti, visi DIY stilā un visi pieejami nelielos apjomos kā jau mūzika, kas nav domāta katram.

Šobrīd lēnām top jaunais materiāls, atšķirīgs no visa iepriekšējā. Lai sāktu publiku pieradināt pie jaunā materiāla, Apziņas Parazītiem šogad ieplānotas vairākas uzstāšanās Latvijā un arī uzstāšanās Igaunijā.

Vairāk:

Video: