2016/07/08

Šodien sāksies folkloras un metāla festivāls «Zobens un Lemess»



Pie Saukas ezera Viesītes novadā, Sēlijā, piektdien startēs otrais starptautiskais folkloras, smagās mūzikas un seno cīņu festivāls «Zobens un Lemess». 

Festivāla atklājēju gods šogad krīt ukraiņu patriotu «Endless Battle» rokās. Šī black metal grupa radusies industriālajā pilsētā, kura vēl nesen bija pazīstama kā Dņipropetrovska, bet kuras nosaukums dekomunizācijas ietvaros tikko noīsināts uz Dņipro. «Endless Battle» bez obligātā demo un EP ar Polijas leibla «Werwolf Promotion» palīdzību ir izlaiduši divus pilnmetrāžas albumus «Brotherhood of Hate» un «Шляхами Безодні» («Ceļā uz bezdibeni»). Dziesmu tēmas visai pašsaprotamas — «Kad klāt briesmīgi laiki», «Pēdējā kauja», «Ejot uz tikšanos ar Likteni» un «Uz tērauda spārniem».


Aiz ukraiņiem turpinās Latvijas Metālmūzikas Gada Balvas ieguvēji «Protean», kā arī lietuviešu pagāni «Luctus». Viņiem sekos Ķīnas jaunā folkmetāla sensācija «Nine Treasures», kura balstās uz Iekšējās Mongolijas reģiona tautas mūziku un šamaņu dziedājumiem, izmantojot autentiskus orientālos instrumentus līdzās ģitārām un bungām.

Video: «Nine Treasures» pilns koncerts:
https://www.youtube.com/watch?v=6HTIofyNvbU

Piektdienas programmu «Zobenā un Lemesī» noslēgs šogad pirmā «Skyforger» uzstāšanās pašmāju klausītāju priekšā, savukārt uz rīta pusi skatuvi piepildīs lēnās melodijas no šīgada Eirovīzijas pārsteiguma autoriem — «Catalepsia».

Gan piektdien, gan sestdien, gan svētdien rīta pusē starp skatuvi un ezeru varēs iepazīties ar senlaiku dzīvesveidu un karamākslu — piedalīsies «Exercitus Rigensis», «Senzemes», «Kroma kuolna bruoliste»  un citi seno laiku rekonstrukcijas klubi.

Sestdien mūzika sāks dārdēt jau no pusvieniem, kad skatuvi iemēģinās latviešu folkrokeri «Symbolic» un simfoniskie folkmetālisti «Oceanpath». Viņiem sekos baltkrievu pagāni «Znich» un Polijas melodiskie vikingmetālisti «Valkenrag». Modernizētu folkloru piedāvās visu paaudžu iemīļotie «Iļģi» un līdzīga kaluma grupa «Marga Muzika» no Lietuvas.

Vakarā skanēs neparastākais priekšnesums rokfestivālā — uz skatuves kāps komponists Uģis Prauliņš un vīru koris «Gaudeamus», kas izpildīs Prauliņa tautas mūzikas ciklu «Pagānu Gadagrāmata». Šis priekšnesums būs iespējams, pateicoties Kultūras ministrijas atbalstam un Viesītes novada pretīmnākšanai, kā arī pašu «Gaudeamus» kora dalībnieku vēlmei eksperimentēt ar akadēmisko skaņdarbu izpildīšanu ekstrēmās mūzikas festivālā.

Festivālu kulminācijai tuvinās death metal pamatlicēji Latvijā — vecmeistari «Sanctimony». Neraugoties uz to, ka pirms pāris mēnešiem jau iznācis deviņus gadus tapušais «Sanctimony» albums «Unholy Five», šī grupa «Zobenā un Lemesī» vienīgo reizi ekskluzīvi spēlēs savu debijas ierakstu «When the Sun Was God». Šī leģendārā kasete iznāca pirms 20 gadiem, bet tikai šogad ieraksts beidzot tiek pārizdots kompaktdiskā — tas tiek laists tautās «Zobenā un Lemesī».

Noslēgumā skatuvi ieņems Grieķijas melodiskā blekmetāla zvaigznes «Rotting Christ». Brāļi Sakis Tolis un Temis Tolis jau trīsdesmito gadu raksta monumentālas un vienlaikus elēģiskas kompozīcijas, pēdējos albumos «Κατά τον δαίμονα εαυτού» (2013.) un «Rituals» (2016.) pievēršoties ne tikai Grieķijas, bet arī daudzu citu tautu mitoloģijai un folklorai. Interesanti, ka «Rotting Christ» piemīt ekstrēma attieksme ne tikai pret mūziku: viņi bija vienīgā ārzemju grupa, kas Eiromaidana revolūcijas un Donbasa antiterorisma operācijas laikā riskēja braukt koncerttūrē pa Ukrainu. «Tas taču ir patīkami — lai mēs nokļūtu līdz koncerta vietai klubā, jārāpjas pāri barikādei un jālien «Kamazam» pa apakšu,» ar gandarījumu tagad atceras Sakis Tolis, vienlaikus norobežojoties no jebkādas politiskas ideoloģijas paušanas.

Dziesma: «Rotting Christ» — «In Nomine Dei Nostri»
https://www.youtube.com/watch?v=uUWEtYJuiV8

«Zobens un Lemess» būs atvērts apmeklētājiem no piektdienas 15:00. Būs apsargāta vieta telšu pilsētiņai un autostāvvieta. Festivāla teritorijā darbosies ēdinātavas un dzirdinātavas, pie kam varēs dabūt ne tikai parastās alus šķirnes, bet arī «Aldara» kvalitatīvos t.s. «krafta» alus. Internetā nopērkamas biļetes uz visu nedēļas nogali, savukārt sestdien pie ieejas varēs dabūt arī vienas dienas biļeti. No Rīgas, kā arī Neretas uz festivāla vietu kursēs speciāli organizēti autobusi.

Vietne ar visu informāciju un biļetēm: www.zobensunlemess.lv