2012/02/15

Metālists – Politiķis I daļa

Metālists – Politiķis I daļa
Einārs Cilinskis - politiķis, kas apmeklē metālistu koncertus.


P3team domu apmaiņa ar Eināru Cilinski, skaidrības, tīrības labad – saruna tika iecerēta jau aizgājušā gada decembrī, svētku, darbu un nedarbu dēļ aizkavējusies.
Mums šis vīrs likās gana interesants, cerams, Jums ar.

(+ Piedošanu, saruna par/ap mūziku, nekādas aģitācijas, slēptās reklāmas, par šo vai to, interešu lobēšanas utt., arī apzināta zemteksta nav. Ja kāds tādu grib te atrast – uzkodiet velna rutku. Red.)


Diezgan netipiski – politiķis metālists. Kā nonācāt līdz metālistu mūzikai?

No skolas laika – Black Sabath, Deep Purple, Yes, King Crimson u.t.t. – skaidrs, ka tas vairāk bija hārdroks un progresīvais roks, bet no tā arī līdz metālam viens solis. Bet vispār jau nav tik netipiski – uz Kurbada prezentācijas koncertu savulaik bija gandrīz visa „Visu Latvijai” valde ieradusies.

Ikdienā, darba vietā, etiķetes normas robežās, uzvalkā, bet esat manīts arī Saeimas namā „alternatīvākā” apģērbā, kā to uztver kolēģi?

„Visu Latvijai” jau vispār tādi „alternatīvi”. Kaut gan uz Saeimas sēdēm eju „tradicionālā” apģērbā un atšķirībā no kāda sava kolēģa no britu konservatīvās partijas , kurš uzskatīja par savu mērķi pieminēt  Iron Maiden no parlamenta tribīnes, es vēl par Skyforger no tribīnes neesmu runājis.

Jūsu iecienītākā mūzika? Mazāk, gan plašāk zināms, ka esat sava veida melomāns, kas kolekcionē  un seko līdzi pašmāju mūzikai – gan smagai, gan ne tik smagai?

 Kaut arī latviešu grupu CD reizēm  nopērku, kolekcionē ir mūsdienām jau tāds dīvains vārds. Tāpēc daudz labāk aiziet uz dzīvo koncertu.

Pašmāju ieraksti, vērtības, kas Jūsuprāt, būtu jāmin?

Nosaukšu „savus” mūziķus – pianists V. Šimkus, operdziedātājs E. Siliņš, Latvian Blues Band, Vic Anselmo, Rebel Riot, Laime Pilnīga, Skyforger, Relicseed, Sacramental, Sanctimony, … Atstāju daudzpunktu, jo būtu ko nosaukt vēl.

Pēdējais, ko esat pamanījis pašmāju skatuvē, kas iekritis acīs?

Protams, mūsu pagājušā gada Wacken varoņi Sacramental, jaunā blūza grupa  Strong Mint, man arī iepatikās Grondh jaunais albums.

Apmeklējat arī koncertus –  kurš „Wacken” Jums būs šogad?
 Wacken tikai otrais.

No pašmāju koncertiem – pēdējais, kas palicis atmiņā 18. novembra Skyforger un SIA Radical Liepājā. No pērnās vasaras festivāliem – Sutas balss, kaut kas pilnīgi jocīgs – kā viens cilvēks var izveidot festivālu savā lauku mājā visu festivāla laiku būdams pilnīgā pālī, bet tajā pašā laikā ar pavisam labu grupu sastāvu un viss notika. Zvērā – gandrīz vai katastrofu tūrisms ar pārplūdušo upi.

Salīdzinot ārzemniekus un vietējos, kādas domas par kultūru dažādību?

Domas ir, kāpēc mūsu grupas, kas ne ar ko nav sliktākas, netiek pasaules apritē. Prieks, ka Relicseed tagad paši sāk izsisties. Tas, ko gribētos, ka mums arī līdzīgi Skandināvijas valstīm būtu kāds valsts atbalsts mūzikas eksportam.

Esat arī ķīmiķis-inženieris un Jums ir divi traktori – brīvdienās eksperimentējat ar jaunām kartupeļu šķirnēm, gatavojaties pasaules galam vai kopjat mazdārziņu?

Vispār esmu ekonomists ar maģistra grādu ārējo ekonomisko sakaru vadīšanā, ķīmija palikusi pagātnē, kaut gan politikā jau arī nākas kaut ko saķīmiķot.  Par pasaules galu ir laba doma Fonoklubam, kas jau sen izsludinājis pasaules gala ballīti 2012. gada decembrī.

Ar ko nodarbojas bioloģiski aktīvo savienojumu ķīmijas tehnologi?

Domāju, ka mūsdienās vairāk  ārpus specialitātes.

Vai esat reģistrējies truemetal.lv?
Vai šī ir pasūtījuma intervija?
Metālistu Gada Balva un Jūsu prognozes?
Par alkoholu, rokenrolu..
... un pārējais, otrajā daļā, kas sekos.