2015/03/26

Atskats par metālistu paradīzi - „Blastfest 2015” festivālu Bergenā 19.-21. februārī, ceturtā daļa


Esoteric
Atgriežamies Bergenā.

Ir sestdiena, 21. februāris.

Naktī uztrūkos no miega un man šķita, ka dzirdu Esoteric līdera Grega Č. smieklus. “Bergena jau sāk nopietni spiest uz psihi,” nodomāju, iebāzu dziļāk ausīs aizbāžņus, lai ne reālas, ne cita veida balsis no ārienes netraucētu atgūt spēkus miegam atvēlētajā laikā un laidos Morfeja skavās. Pēc nedaudzām stundām Esoteric patiešām bija plānā. Downstairs. „Garage”.


No rīta, t.s. kopējā virtuvē valdīja pēcballītes dūmu smārds un uz galda savus stikla sānus gozēja tukšās alkohola pudeles. Kāds no kaimiņiem bija mazliet patusējis.
Festa noslēdzošās dienas muzikālais intro bija ne visai dzīvi apliecinošs. Ar somu smago mūziku mums ir vienkāršas attiecības: man patīk tas gals, kas, labākajā gadījumā, vedina uz slīgšanu katatonijā un dzīves apcerē, bet sliktākajā – aktivizē domas par ziepēm, striķiem un nomaļās vietās augošiem kokiem.

Somi CRIB 45 un angļi Esoteric dienas iesākumā bija perfekta kombinācija, lai detonētu abas šīs jomas. Ha-ha.

Kāds, kurš lika grupu secību, šoreiz bija darbojies ar patiesu izjūtu un laikam no CRIB 45 patapinātu devīzi, diezgan droši to adresējot tieši man: true complacency only comes from self destruction.

Tiesa, kad ieraudzīju Esoteric uzstāšanās laiku – sestdien, ap pusdiviem dienā, man gribējās pateikt kādu biezu vārdu, bet ko tur daudz. Diezgan droši, šī bija vienīgā reize, kad manas mājas pagrabā spēlēja šie funeral doom ciltstēvi tā kā sūdzēties īsti nebūtu vietā.

Ja iepriekšējos trīs šī festivāla apcerējumos
kādu reizi manījāt mani sakām, ka starp iecienīto grupu redzēšanas reizēm vajag iepauzēt, lai uzasinātu sajūtas, tad tagad sekos izņēmumi, kas gan, kā zināms, tikai apstiprina izteiktos apgalvojumus.    

CRIB 45
CRIB 45, kuru radīto mūziku kāds tēmas pazinējs raksturojis kā “soundtrack to your suicide”, pirmo reizi dzīvā versijā tika ievērtēti februāra sākumā, kad spēlēja Vecrīgas klubā “Depo”
 un darīja to pārliecinoši, ar iedvesmu un atdevi, kādu pulka daudzām grupām būtu jāmācās, jāmācās un vēlreiz jāmācās. Akurāt tādas uzstāšanās kā viņi tonakt sniedza, vēl laiku pa laikam mudina aiziet uz koncertiem pat tad, kad šī vilkme ir niecīga vai izsīkusi. Varbūt šobrīd, rakstot no festivāla apcerētāja pozīcijas, tas izklausīsies mazliet paradoksāli, bet tāds nu šis fakts ir – reizēm paiet pusgads līdz es sajūtu pietiekamu iedvesmu apmeklēt koncertu, it īpaši Latvijā, bet ne par to šis stāsts.   

„Garage” tik agrā pusdienlaika stundā bija tumša un patukša, gaisā varēja teju sataustīt iepriekšējo dienu / nakšu un varbūt pat gadu atstātās enerģijas izdales produktus. Zāle vēl atpūtās. Turpat bija arī somi, kuri, mazā lokā sastājušies, sarunājās un mazliet satraukti gaidīja brīdi, kad būs jāķeras pie stroķiem. Un tad jau viņi bija pāris soļus tālāk, katrs savā vietā uz skatuves un smadzeņu preparēšana Pagrabā Nr.2. varēja sākties. Anestēzija nebija iekļauta cenā. Arī publika bija nolēmusi novilkt pidžamas un pamest gultu mierpilno atmosfēru un pārbaudīt savas psihes stabilitāti. CRIB 45 ir brutāli laba grupa, kas ir jāredz un jādzird. Tās emocionālajā ziņā, visticamāk, nebūs visjautrākās un laimīgākās minūtes jūsu dzīvē, bet, jā – ļoti iesaku. 

We came to the edge of our destruction and marched through the borderlines,” – CRIB 45.

Ir mūzika, kas izraisa vēlmi iedzert un CRIB 45 ir viena no tādām grupām. Īsu brīdi prātā svērusi savas finanses un Ginesa garšu „Garage” bārā, nolēmu, ka man ir laiks uzjozt uz savu privāto bāru 4 stāvus augstāk. CRIB 45 uz skatuves izmanto diezgan daudz loriņus, ko vajag aizvākt prom un arī Esoteric nav grupa, kas var ātri sakrāmēt savus pedāļus. Esmu to redzējusi un nebija pamata domāt, ka šī reize būs izņēmums.  

Kad pēc grādīgās piecminūtes slēdzu ciet savas istabas durvis, ar elektrības pagarinātāju rokā man garām panesās kāda mugura, kas bija gaužām līdzīga Džima Nolana, Esoteric ģitārista veidolam. Loģika lika secināt, ka a) iepriekšējā naktī dzirdētā Grega balss varbūt tomēr manas ausis nebija sasniegusi no astrālās pasaules, bet tepat no istabai blakus esošā gaiteņa; b) ja Džims vēl tikko norikšoja pa kāpnēm, es, acīmredzot, vēl nekavēju Esoteric  sākumu.

Esoteric dziesmas ir lēnas un garas. Tāda pat ir viņu sagatavošanās uzstāties – lēna un gara. Taču tas brīdis pienāca un ceturtā Esoteric live gada laikā varēja sākt iznīcināt tās manu nervu šūnas, ko somi savā žēlsirdībā (vai laika trūkuma dēļ) vēl bija atstājuši.

Trīs pirmie Esoteric koncerti tika redzēti viņu European Dissonance 2014 tūres laikā: Rīgā, Tallinā un Helsinkos. Kas no manis bija palicis pāri pēc trešā koncerta, šobrīd jau vēsture klusē.  Šī, protams, atkal ir ideāla vieta, kur mans stāstījums var aiziet neceļos un apaugt ar Blastfestu nesaistītām lietām, bet es savaldīšos. J

Aprobežošos ar to, ka pievienošu saiti, kur var izlasīt interviju ar Gregu, kas tapa pirms/pēc  koncerta Rīgā un, lai arī ir pagājis ilgs laiks, lielākā daļa informācijas ir tikpat aktuāla kā pirms gada.           

Viņi sāka ar „Circle”.
To, cik daudz no sava repertuāra var pagūt nospēlēt grupa, kuras vidējais dziesmu garums ir 12-16 minūtes, ja tai ir atvēlētas 35 minūtes uzstāšanās laika, varat parēķināt paši. Viņi spēlēja mazliet  ilgāk, jo, laimīgā kārtā, festa galvenais orgs Ingve nebija laicīgi nopircis lidmašīnas biļetes nākamajai grupai – čehiem BÖLZER, tāpēc viņiem šī gada uzstāšanās gāja secen. Paldies, Ingve. Kad satiksimies, sabučošu.

Gregs intervijās ne reizi vien ir teicis, ka mūzikas radīšana ir labs veids kā tikt galā ar destruktīvām emocijām un tādējādi viņš sasniedz sava veida prāta līdzsvaru. No savas – klausītāja – puses piebildīšu, ka Esoteric ir grupa, ko saulainā omā negribēsies, bet bīstamos prāta starpstāvokļos klausīties nedrīkst.  Ja kāds nav dzirdējis, riskējiet uz savu atbildību.

Neatradu nevienu Esoteric uzstāšanās ierakstu no BLASTFEST, tāpēc viens viņu nesenais koncītis Spānijā: 

Vēlāk satikāmies, parunājām. Kas jauns? Šogad grupa galvenokārt veltīs savu laiku jaunā albuma radīšanai, lielās tūrēs neplāno doties. Šobrīd ir apstiprināta dalība Brutal Assault festivālā Čehijā. Ja kāds nav bijis, iesaku. Tā arīdzan ir vieta, kur vērts pabūt vismaz trīs reizes.
  
Un dziesmiņa atvadām. Tiekamies piektajā, tiešām noslēdzošajā daļā.

P.S.
Ak jā. Šī festa apskata mutvārdu versija dzirdama jaunajā radio Naba raidījumā “Vārnu Laiks”.

Ieraksts rodams šeit:

Nākošais raidījums, jau šo piektdien, 27.03, klausāms tiešraidē: naba.lv/raida un FM 95.8 Rīgā.

Šoreiz fokuss uz jauno Skyforger albumu un intervija ar Pēteri Kvetkovski.