2014/04/12

Esoteric psihodēliskais ekstrēmisms



Esoteric rada tumšu, inovatīvu mūziku, kas atspoguļo tās radītāju psihes saturu un izpausmes. Nenoliedzot psihotropu līdzekļu ietekmi radīšanas procesā, mūzika un dziesmu vārdi ir Esoteric domu, uzskatu, emociju un pieredzes izpausmes. Tātad, būs interesanti klausīties gan neprofesionāliem dvēseles dzīļu pētniekiem un profesionāļi aizrautīgi varēs uzskaitīt vielas, simptomus un diagnozes.


Esoteric radušies1992. gadā, Lielbritānijā, Birmingenā. Priekš 90’ gadaiem grupa spēlēja tik ekstrēmu mūziku, ka, lai panāktu iecerēto skanējumu ierakstos, grupas līderis Gregs Čandlers kļuva par profesionālu skaņu inženieri, kam nu jau ir sava studija un kurš strādājis ar tādām grupām kā Pantheist, Comatose Vigil, Indesinence, Mourning Beloveth, Shattereed Hope, The Prophecy un citām. Kā jau grupa ar tik senu vēsturi, pārdzīvojusi ne mazums ķibeļu un dalībnieku maiņu, līdz no pirmā sastāva uz šo brīdi palikuši Gregs Čandlers un Gordons Biknels (kas gan, atšķirībā no Čandelera, bija tomēr paņēmis īsu pauzi no Esoteric).

Bet, galvenais, protams, ir darbi – pastāvēšanas laikā ierakstījuši vienu neoficiālu demo lenti un sešus albumus, no kuriem četri ir dubultalbumi. Hronoloģiskā secībā: 1993. gadā it kā oficiāli neizdots demo „The Death of Ignorance” (vēl zem sākotnējā grupas nosaukuma „Esoteric Emotions”), „Epistemological Despondency” (1994) – pirmais debijas albums, dubultalbums ar kopumā sešām kompozīcijām, kur īsākā ir nedaudz virs divām minūtēm, garākā – virs 26 – neapšaubāmi, cienījams sākums, kas jau uzreiz cienītājiem kļūst par „labāko doom metal jebkad”, seko „The Pernicious Enigma” (1997), „Metamorphogenseis” (1999), „Subconscious Dissolution Into the Continuum” (2004), „The Manacal Vale” (2008) un pagaidām pēdējais – „Paragon of Dissonance” (2011). Katrs albums ir savādāks, ar savu tematiku, detaļām, noslīpēts līdz individuālai perfekcijai, ar pieskaņotu albumu vizuālo tēlu, bet radīšanas mērķis un iedvesma ir tā pati cilvēka psihes iekšējā kosmosa introspekcijas ekspresija mūzikā.

Protams, Esoteric arī raženi koncertē un ir izbraukājuši Eiropu un ASV krustu šķērsu, koncertos vienmēr uz skatuves īstenojot to, ko var dzirdēt ierakstā. Pēc šīs intensīvās nepilnu divu nedēļu tūres ar koncertiem katru dienu, grupa turpinās darbu pie sava septītā albuma.

Nelielu ekskursiju Esoteric kambaros var lasīt intervijā ar Gregu Čandleru:

Vairāk par Esoteric:

Atgādinājums: pērkot biļeti uz „Antithesis IV”, neatkarīgi no tā vai iepriekšpārdošanā vai pie ieejas koncertā, pasākuma norises vietā saņemsiet kodu bezmaksas trīsdienu biļetei uz ekstremāla rokenrola festivālu „Devistone” 17. – 20.07.14. Lietuvā. Lielisks veids kā baudīt divus unikālus pasākumus par vienas biļetes cenu.

Vairāk informācijas par pasākumu: