2011/09/07

10. septembrī, Baltās nakts ievaros, atmosfēriskās un plūstošās mūzikas vakars Ģertrūdes ielā 32

10.septembrī, plkst. 20:00, laikmetīgās mākslas festivāla Survival Kit 3 un mūsdienu kultūras foruma Baltā Nakts ietvaros kādreizējā Natālijas Draudziņas ģimnāzijas ēkā Ģertrūdes ielā 32, Rīgā norisināsies atmosfēriskās un plūstošās mūzikas vakars.


Kā vēsta festivāla Survival Kit mājaslapa, "Sākotnēji Natālijas Draudziņas meiteņu ģimnāzija atradusies Ģertrūdes ielā 30, vēlāk Ģertrūdes ielā 24, bet jau 1904. gadā Natālija Draudziņa, pedagoģe, skolu dibinātāja un direktore, par saviem, ģimenes un radu savāktiem līdzekļiem, pasūta milzīgas ēkas celtniecību vienam no tobrīd slavenākajiem Rīgas arhitektiem Eiženam Laubem.

Lai  gan Laube pazīstams ar savām nacionālā romantisma idejām un mēģinājis latviešu vēstures identitāti un latviešu individualitāti ieslēpt māju fasādēs, dekoratīvajos elementos, folklorā sakņotās detaļās un no dabas ietekmētos ciļņos, Natālijas Draudziņas ģimnāzijas ēka pabeigta kā ļoti konservatīva, un jūgendstilam tajā mirklī vēl ļoti netipiski "antidekoratīva" un funkcionāla. Vienīgie dizaina elementi iekļauti trepju margu metāla detaļās, pāris kabinetu griestu vai sānu jomos un minimāli ielokā projektētajos, nedaudz uz āru pagalmā izvirzītajos koridoros."

Vakara  gaitā ēkas Taka  telpā, kura izvietota tās pirmajā stāvā, apmeklētājus un klausītājus priecēs eksperimentālās mūzikas pārstāvji no Lietuvas, Krievijas un Latvijas.

Arma Nada ir atmosfēriskās un meditatīvās mūzikas projekts no Jonavas, tā sastāvā vienpersoniski darbojas skaņu mākslinieks Armantas Gečiauskis. Arma ir personība, vide. Nada ir   visas   pasaules  skaņas  būtība, kas  nāk  no  viena avota. Apvienojot lēnus atmosfēriskus viļņus ar mazu smalkumu skaņas, autors rada pilnības stāvokli, kas ir dabisks cilvēkam, bet ierasti aizmirsts, izslēgts vai izspiests no tā pasaules uztveres.

Re  Drum  Rattus  sadarbība  pirmo reizi parādījās, kopīgi izdodot albumu Inhalation, kam sekoja vairāki koncerti, balansējot starp abstraktu un plūstošu eksperimentālo mūziku, un melodiska postroka muzikālās uzbūves formām. Abi   tā dalībnieki, Pāvels Aļešins un Aleksejs Sukhurokuvs,  pārstāv Ērgļu (Orjolas) neatkarīgās mūzikas skatuvi. Kopš desmitgades sākuma darbojušies Rattus and the Scientific Method Orchestra un Re-Drum ietvaros.

Astrowind jeb Kriipis Tulo ir viena no elektroniskās mūzikas skatuves nozīmīgajākajām personībām Latvijā, pēdējo gadu laikā producējis virkni nozīmīgu eksperimentālās elektroniskās un atmosfēriskās mūzikas skaņdarbu. Mākslinieka  karjera sākās 90-gadu vidū, kad viņs bija populārās Rīgas dance-punk grupas Yaputhma Sound System dalībnieks. No 1996.gada sekoja kopīgi projekti un sadarbība ar tādiem mūziķiem un māksliniekiem kā Uģis Vītiņš, Alexandroid, Voldemārs Johansons, I/Dex, Derek Holzer un citiem.

Astrowind


















Improvizācijas spēles ģitārists Yuri_G darbojas eksperimentālās un elektroakustiskās mūzikas virzienos, tostarp Rīgas grupā Electrate, kā iemeslu un virzītājspēku minot to, ka "skaņa pievelk, tā ir daudzpusīga un ir viena no visinteresantākām parādībām mūsu dzīvē." Aizvadīta dalība Japānas mūziķa un mākslinieka Kouhei Matsunagas, kā arī Lietuvas skaņu mākslinieka Židrūna Mačiuļa koncertos galvaspilsētā.

Vakara norise  sadarbībā  ar  neatkarīgās  kultūras  un mūzikas aģentūru ULVE Agency un Miera ielas republikas kafejnīcu Taka.

Ieeja, līdzīgi kā citos Baltās Nakts pasākumus, bez maksas.