2011/10/10

O.68 (Odporovat 1968) „ELEND” (2010) recenzija

O.68 (Odporovat 1968) „ELEND”, 2010

Pirmā personīgā iepazīšanās ar O.68 mūziku ir „izrādījusies visnotaļ iepriecinoša, tomēr pašam albumam ar prieku nav nekāda sakara. „ELEND (sarakstīts tumšās un drūmās stundās laikā no 2006 - 2010, kā saka pats mūzikas autors) savā būtībā ir kārtējā depresijas un pašiznīcināšanās inkarnācija mūzikā, tomēr uz citu līdzīgu grupu fona tā izceļas ar neviltotām, nesamākslotām un nepārspīlētām izteiksmes formām, atstājot klausītāju vienu pašu smagnēju un netīru ģitāru skaņu un izmocītu vokālo partiju ielenkumā, astoņu doom metal manierē veidotu kompozīciju garumā.

O.68 liekas, nav aizmirsis, ko nozīmē īsta bezkompromisa smagā mūzika mūsu digitālā perfekcionisma laikmetā, kad pat daudzas metālistu apvienības ir pārdevušas savu skanējumu, mūzikas atmosfēru un savas pēcpuses mūzikas industrijai. „ELEND” ir viens kārtīgs spēriens pa šādām pēcpusēm. Tas liek izrāpties no tavas ērtās ikdienas, paskatīties apkārt un ieraudzīt skarbo īstenību. To ir ērti pagrūst maliņā, ir viegli aizmirsties visā, ko piedāvā mūsdienu pasaule, bet pienākot brīdim, kad pašam jāsastopas ar dzīves reālijām, grūti atrast pareizo pieeju un risinājumu. O.68 savā albūmā ir viens no nedaudzajiem, kas vēl runā par šādām lietām. Varbūt smagās mūzikas zinātājiem azotē būs vēl vairāki piemēri ar māksliniekiem, kas dara ko līdzīgu, bet ja paskatāmies uz pasaules mūzikas tendencēm, šādi mākslinieki ir nomācošā mazākumā, un viņu vēstījums atklājas tikai nedaudziem, kas zin šādu mūziku un spēj rast tajā atbildes uz saviem jautājumiem.

Rezumējot – „ELEND” ir ieteicams ikvienam, kas vēlas atrast ko patiesu mūsdienu smagajā mūzikā un tiem, kas vēlas atvērt savas acis, lai ieraudzītu to, kas patiesībā notiek mums apkārt un mūsos pašos.


E. Vizla

O.68 (Odporovat 1968) „ELEND” (2010)























1. Mournau
2. Nothing But Death Remains
3. Kremation
4. Abkehr
5. Mother of Negation
6. Zeitgeist Nokturne
7. Mortal
8. The Lowest Day