2014/10/22

Francūži Noctem Cursis mudina doties uz „Melno Piektdienu”

Evita Hofmane, P3LICAN


Sestdien, 25. oktobrī, klubā „Melnā Piektdiena” notiks pagan black metal nakts „Night Of The Universe”, kurā spēlēs: Znich (Baltkrievija), Urksumug (Latvija), Noctem Cursis (Francija), AÎN (Francija) un NekKralai (Lietuva). Turpinot iepazīšanos ar grupām, kuras uzstāsies šajā pasākumā, piedāvājam mazu interviju ar franču grupu Noctem Cursis. Pie bikts grupas bundzinieks Heimgardh.


Kā tu domā - vai kāds lasa šīs intervijas?
Jā, es domāju, ka cilvēki pirms koncerta vēlēsies kaut ko uzzināt par grupām, ja tās viņiem ir svešas. Tāpēc, ja zina, kur izlasīt interviju, viņi to darīs.

Īss, bet raksturojošs CV: kas ir Noctem Cursis?
Noctem Cursis ir franču black metāla grupa, kuras mūzikā dzirdami arī episki un melodiski elementi. Grupa dibināta 2010. gadā Šamberī, Lionā. Mēs esam izdevuši EP “Wrath of Winter” (2011) un pilnmetrāžas albumu „Nocturnal Frost” (2014). Grupā ir seši dalībnieki: Nihilis (vokāls), Raven (ģitāras), Terror (ģitāras), Camulus (bass), Heidarr (taustiņi) un Heimgardh (bungas).

Pastāsti par to, ko šobrīd esat paveikuši!  
2011. gadā izdoto EP „Wrath Of Winter” var uzskatīt par pirmo soli, ko spērām black metal mūzikas pasaulē. Savu muzikālo materiālu radījām ātri un tajā bija spēcīgi jaušamas Emperor un agrīno Dimmu Borgir ietekme. Mēs nesaņēmām atsauksmes, kas vēstītu – esam atraduši savu ceļu un nedzirdējām cilvēkus sakām: „Tas ir Noctem Cursis albums.” Taču tas neapturēja grupas attīstību un, starp citu, mūsu pirmais veikums tika atkārtoti izdots ierakstu kompānijas Mortis Humanae paspārnē. Mēs pamatīgi strādājām, lai atrastu tikai sev raksturīgo skanējumu, taču nezaudējot muzikālo saikni ar tām grupām, kas mums patīk – Emperor un Windir. Tas bija ceļš, ko veicām, līdz sava albuma „Nocturnal Frost”, izdošanai. Tas ir daudz emocionālāks un vēsta par Dabas spēkiem, kas valda pār Cilvēku.


Kāds reiz teica: „Zemākie un augstākie punkti ir visnozīmīgākie. Viss, kas ir starp tiem, ir vienkārši pa vidu.” Ko tu vari pastāstīt par šiem zemākajiem un augstākajiem punktiem savas grupas pastāvēšanas laikā?
Mums bija lērums problēmu, kad pirmais vokālists nolēma pamest grupu, lai pievērstos studijām. Mēs ilgi meklējām kādu, kurš varētu stāties viņa vietā. Tolaik Noctem Cursis bija jauna grupa, tāpēc kādu brīdi mūsu tālākā pastāvēšana bija zem jautājuma zīmes, bet pirms trim gadiem atradām jaunu vokālistu un kopš tā laika šajā jomā viss ir kārtībā.
Patlaban ir labs periods. Kopš albuma „Nocturnal Frost” izdošanas mums ir vairāk iespēju savu mūziku nest tautās visā Eiropā. Esam saņēmuši labas recenzijas un fani pauduši pozitīvu novērtējumu. Tas ir patiess baudījums redzēt, ka mūsu mūzika izraisa emocijas tik daudzos cilvēkos.

Kāda tev šobrīd šķiet situācija smagās mūzikas pasaulē kopumā un dzimtajā Francijā?
Es domāju, ka metāla mūzika attīstās un to klausās  arvien vairāk cilvēku. Tāpēc tādām mazām grupām kā Noctem Cursis ir iespēja uzstāties Eiropā un šīs perspektīvas, savukārt, savā ziņā sekmē jaunu grupu rašanos, kuras radīs patiešām labu mūziku. Visi metāla mūzikas cienītāji ir kā daļa no lielas ģimenes.
Francijā ir daudz labu grupu, it īpaši šajā reģionā, kur dzīvojam mēs, ekstrēmais metāls ir ļoti populārs. Varu minēt tādas grupas kā Benighted, Nehemah, Evohe, Backdawn, Himinbjorg, Caïnan Dawn, Malmort, Udyr, kas teju visi mums ir labi draugi. Jums tās noteikti jāpaklausās!

Vai tu zini, ka šogad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta? Ko jūs zināt par Latviju?
 Jā, esmu to dzirdējis. Tas noteikti ir jauki būt Eiropas kultūras galvaspilsētai. Ceru, ka ceļā no viena koncerta uz otru mums būs laiks pašiem palūkoties kāpēc Rīgai šogad ticis piešķirts šis godpilnais kultūras citadeles vārds.     

Ko jūs zināt par Latviju?
Godīgi sakot, par Latviju neko daudz nezinām. Mēs Francijā par Baltijas valstīm īpaši nerunājam un parasti zinošāki ir tie, kuri studē ģeogrāfiju un vēsturi, vai viņiem ir draugi, kuri bijuši Latvijā. Taču, pirms doties uz Latviju, mēs noteikti uzkrāsim zināmu informācijas bagāžu.

Kā tu raksturotu Noctem Cursis uzstāšanos cilvēkam, kurš jūs nav redzējis?  Kāpēc mums vajadzētu būt koncertā?
Es domāju, jums tur jābūt divu iemeslu - kicking ass un to emociju dēļ, ko gūsiet.
Vienmēr cenšamies, lai katrs cilvēks, kurš atnācis uz  koncertu, gūtu vislabāko priekšstatu par to, ko mēs spējam un, dodoties mājup, atkal vēlētos redzēt Noctem Cursis. Mērosim tālu ceļu, tāpēc jums nebūs daudz iespēju mūs atkal redzēt un arī šim faktam vajadzētu būt motivējošam, lai tieši 25. oktobrī atnāktu uz koncertu.  


2014. gads drīz būs galā. Ko darīsiet nākamgad?
2015. gada februārī dosimies tūrē pa Spāniju, spēlēsim vairākos koncertos pašu mājās, kā arī būsim iesildītāji virknei lielisku grupu. Mēs meklējam iespēju uzstāties koncertos un festivālos gan Francijā, gan citviet Eiropā. Turpinām radīt jaunas dziesmas un gatavoties otrā albuma ierakstam.

Noslēgumā jautājums, kuru pēdējos gados bieži uzdodu mūziķiem. Kāda ir galvenā atziņa ko esat guvuši par savu dzīvi un mūziku kā divām lietām, kas viena bez otras nav iedomājamas?
Šobrīd grupā spēlē seši cilvēki. Mēs nedzīvojam vienā pilsētā un dažiem no mums nākas mērot aptuveni 100 kilometrus, lai nonāktu vietā, kur notiek mēģinājumi un tas brīžiem ir diezgan sarežģīti. Vēl – jo vairāk esam, jo grūtāk pieņemt lēmumus, taču visi esam labi draugi un mūzika ir mūsu sirdslieta, un tas padara šīs grūtības vieglāk pārvaramas.

Paldies par šo interviju, man bija prieks atbildēt. Ceru, ka daudzus no šīs intervijas lasītājiem satiksim koncertā!   

Saites, kur iepazīties ciešāk:

Par pasākumu:

Pasākuma lapa Facebook:

Biļetes iepriekšpārdošanā:
Biļetes iepriekšpārdošanā 4 EUR: https://www.ticketshop.lv/site/events/view/1262
Koncerta dienā ieeja: 6 EUR

Īsa intervija ar AÎN:

Īsa intervija ar NekKralai: