2015/07/09

Festivālā «Zobens un Lemess» pirmatskaņojums un prezentācija


Jau šajā nedēļas nogalē Saukas dabas parkā Viesītes novadā notiks folkloras un rokmūzikas festivāls «Zobens un Lemess». Starp senā dzīvesveida klubiem, folklmūziku un metālu būs mūzika, kura pirmo reizi izskanēs tieši šeit.


Pirmatskaņojums «Zobenā un Lemesī» būs senās mūzikas grupas «Obscurus Orbis» jaunajam albumam «Secundum Artem». Šī grupa ar savu pirmo albumu «Primus Inter Pares» izbraukājusi visas kaimiņvalstis, Skandināviju, Poliju, Rumāniju, Vāciju un citas zemes, pirms ķērās pie «Secundum Artem» ieraksta. Latvijā «Obscurus Orbis» ir vienīgā grupa, kura uzsvaru liek uz Rietumeiropas Viduslaiku tautas mūziku, pretstatā latviešu folkloras apspēlētājiem «Auļiem» un «Vilkiem» (kuri arī, protams, spēlēs «Zobenā un Lemesī»). Atskaņojot seno Rietumeiropas mūziku, «Obscurus Orbis» iedzīvina to folkloru, kura Livonijā skanēja baltvācu apdzīvotajās Hanzas pilsētās un kura tāpēc mūsdienās maz zināma, kaut gan arī savulaik bijusi svarīga Latvijas vēstures sastāvdaļa. Festivāls šajā nedēļas nogalē būs pirmā vieta, kur pirms «Obscurus Orbis» došanās uz koncertiem Somijā un Zviedrijā izskanēs jaunais albums «Secundum Artem».

Savukārt absolūtā debija festivālā būs jaunajai latviešu blekmetāla komandai «Protean» — tās sastāvā darbojas vīri, kuru vārdi saistāmi arī ar grupām «Frailty», «Urskumug», «Eschatos» un «Ocularis Infernum». Šo projektu vairākus gadus savos bēniņos licis kopā Jānis Krivāns, un tagad «Protean» ir gatavi debitēt uz skatuves ar episkām un vienlaikus dinamiskām dziesmām par vēsturi.

Viesītes pusē piektdien un sestdien bez minētajām grupām spēlēs arī «Celtachor» no Īrijas, «Obtest» un «Ūkanose» no Lietuvas, «Nokturnal Mortum» no Ukrainas, «Gods Tower» no Baltkrievijas, kā arī — pats par sevi saprotams — «Skyforger» un vēl 11 citas latviešu grupas.

Festivāla oficiālā mājaslapa: http://www.zobensunlemess.lv

«Obscurus Orbis» uzstāšanās ar gabalu «Skudrinka»:



«Protean» dziesmas «Hannibal» lirikas video: