2015/07/13

Poļu metāls autentiskā vidē jeb kā es pavadīju divas dienas brīvdabas ofisā Opoles vojevodistē: 2. daļa

Evita Hofmane,  P3LICAN / VĀRNU LAIKS


19. un 20. jūnijā, Polijas dienviddaļā, Opoles vojevodistē, Bičinas pilsētas lauku teritorijā, notika smagās mūzikas festivāls „Dark Fest Open Air”. 

Šeit lasāms mans festivāla pirmās dienas apskats:


Otrā festivāla diena manā brīvdabas ofisā sākās agrā pēcpusdienā un pirmie ko ievērtēju, bija death metal formācija In Twilight’s Embrace. Enerģiska, dramatisma caurausta un atdevīga uzstāšanās. Vēl viena  grupa no tās sērijas, kas mājās “neņem”, bet dzīvajā aiziet uz urrā. 15. septembrī iznāks viņu trešais albums “Grim Muse”, ko viņi paši dēvē par ļoti introspektīvu muzikālu materiālu.  



Kā patīkamu jauninājumu atzīmēju, ka grupa uzstājās tai paredzētajā laikā, kas pēc iepriekšējās dienas haosa bija ļoti patīkama, daudzsološa pārmaiņa. Organizatori  tiešām bija saņēmuši sevi rokās un pierādīja, ka iecerēto ir iespējams realizēt vēlamajā līmenī.

Nākamie saulainajā pēcpusdienā uz skatuves bija gaidāmi ekstremālie blekeri Ethereal. Pirmo reizi redzēti pirms pāris mēnešiem Apvienotajā Karalistē, Velsā, viņi man bija tīri labi iepatikušies, tāpēc šo uzstāšanos gaidīju ar īpašu interesi. Kā tik poliskā festā iemaldījusies šī AK vienība? Atbilde ir vienkārša: divi no grupas dalībniekiem ir poļi, kuri tagad mitinās Bītlu dzimtajā pilsētā un, protama lieta, atbraucot apciemot radus, šoreiz nolēma arī nodemonstrēt ar ko vaļas brīžos nodarbojas. Ko parādīt ir: gada sākumā iznācis grupas pirmais albums „Opus Aethereum”. Ethereal, atkal ietērpušies un nomālējušies pēc visiem black metal kanoniem, nospēlēja ļoti labu koncertu un publika viņus uzņēma atzinīgi un jūsmīgi. Pēc koncerta parunājoties, arī pati grupa teicās esot ļoti apmierināta ar pirmo ārvalstu uzstāšanās  pieredzi un novembrī grasās atgriezties poļos, lai padauzītos tūrītē pa vairākām pilsētām. Viņiem tiešām ir liels potenciāls, iesaku iečekot.

Intervija poļu medijiem, kurā grupas vokālists un bundzinieks dalās iespaidos par festivālu (vietumis arī angļu mēlē):



Tālāk vadību pār manu poļu mūzikas zināšanu papildināšanas procesu pārņēma hateful antichristian thrash metāla banda no Poznaņas – Bloodthirst. Starp citu, 2008. gadā, kopā ar blekeriem Furia, bijuši vērojami arī Rīgā. Vai tu tur biji? Es nē. Taču tagad ar zināmu novēlošanos, es aizpildīju savu zināšanu un pieredzes robus. Jau mājās, gatavojoties festivālam, atzīmēju, ka šamie varētu priecēt manas ausis un likt sirdij sisties straujāk un tā nu tas arīdzan bija. Bloodthirst bija lieliski – saprātīgi agresīvi, koncentrēti un spēcīgi. Ļoti pārliecinošs sniegums.



Pēc koncerta apjautājos par viņu pašu izjūtām un grupas jaunumiem. Bundzinieks pavēstīja, ka uzstāšanās bijusi laba, šis bijis trešais koncerts jaunajā sastāvā un viss rādās esam ļoti daudzsološi. Patlaban grupa strādā, radot jaunu muzikālo materiālu un šovasar plānots ierakstīt mini albumu. Novembra izskaņā Bloodthirst un Furia būs šveiciešu Samael „Ceremony of Opposites” Polijas tūres iesildītāji. Bloodthirst teic, ka labprāt atkal paviesotos arī Latvijā un viņi ar patiku atceroties koncertu Rīgā.

Nākošie, saules staru glāstīti, skatuvi pārņēma poļu pagan blekeri Arkona. Enerģiski un spēcīgi, taču, iespējams, mēness staru gaismā, viņu performance būtu bijusi iedarbīgāka, bet kopumā bija labi. Labprāt viņus redzētu vēl kādu reizi.



Īsā pēckoncerta komentārā par šo uzstāšanos un grupas aktualitātēm, Arkonas ģitārists Khorzon  pastāstīja, ka viņi „Dark Fest” ļoti labi pavadījuši laiku un nospēlējuši veiksmīgu koncertu. Arkona ir uzsākusi darbu pie jaunu dziesmu sacerēšanas, ko jau rudenī plāno ierakstīt. 

Tad no oriģinālsacerējumiem uz vienu stundu pievērsāmies leģendāro Bathory kaverdziesmām, ko izpildīja grupas Dead Mind un Wolfrider. Bija visnotaļ interesanti, bet, jāteic, ka es šajā laikā labprātāk būtu redzējusi kādu grupu, kura spēlē pašu sacerētu mūziku.

Cietokšņa sienās pamazām iestājās vakars un pie skatuves sāka pulcēties arvien vairāk tautas, jo uz tās parādījās viena no slavenākajām poļu technical death metal bandām – Decapitated. Grupa, kas izgājusi visus elles lokus un radusi spēku turpināt šo nebūt ne vieglo, drīzāk gan ļoti prasīgo arodu. Profesionāli, jaudīgi un mīlēti, tādus mēs viņus redzējām un dzirdējām. 



Redzot šīs likteņa dauzītās poļu grupas – Decapitated, Hate u.c. – es daudzkārt aizdomājos par to cik katrs brīdis, stunda, diena ir unikāla un nozīmīga, jo nākotne nav paredzama. Gan Decapitated 2007. gadā, gan pēcāk Hate 2013., man gadījās redzēt tikai dažas dienas pirms traģiskajiem notikumiem, kas aiznesa nebūtībā divas dzīvības un uz visiem laikiem mainīja pārējo mūziķu dzīves.

Atosfēriskie blekeri Furia bija viena no manām šīs dienas gaidītākajām grupām un attaisnoja uz sevi liktās cerības. Nakts atausa auksta un tas bija labs fons viņu radītajai mūzikai. Furia ir grupa, kura nevēlas nekādu publicitāti, tāpēc aprobežošos ar īsu komentāru – man patika.
Pēc  Furia uzstāšanās publika izklīda, daļa devās mājup un uz Voidhanger nolūkojās ievērojami mazāk cilvēku. Drīz arī man bija laiks uzmest atvadu skatu skatuvei, cietoksnim un šim pasākumam kopumā, lai ietu uz organizatoru pastellēto busu un dotos uz savu mītnes pilsētu.

Kopumā festivāls bija izdevies. Visas grupas, ko redzēju spēlējam, savu darbu veica ar iedvesmu un atdevi  un man šķiet, ka poļu publika citādu pieeju pat nepieļautu. Klausītāji poļos ir ļoti labi – ir gan aktīvisti, kas katru noti tīri uzskatāmi izdzīvo ar visu ķermeni un garu, un ir arī mierīgāki personāži, kas mūzikas baudīšanas procesā radušās emociju vētras pārcieš ārēji mierīgāk.  

Brauciena izmaksas – saprātīgas. Polija cenu ziņā ir salīdzinoši draudzīga. 
Šī festivāla apmeklēšanu ieteicams kombinēt ar kādu tuvējo glīto pilsētu apskati, es rekomendēju Vroclavu. Gabaliņš ko braukt ir diezgan nopietns, tāpēc vien procesa gaitā ir noderīgi laiku pa laikam izvēdināt smadzenes un izstaipīt kājas.

Mans galvenais mērķis bija pabūt citviet, izbaudīt atšķirīgu atmosfēru un dzirdēt / redzēt to, kas patīk (pat ļoti), kā arī gūt jaunu muzikālo pieredzi. Šo unikālo mirkļu ķeršana ir ļoti nozīmīga manas dzīves sastāvdaļa. Polijas festivāli un koncerti pavisam noteikti ir vieta, kur atgriezīšos jau pārredzamā nākotnē.  

Dziękuję bardzo Polska!  

Šeit rodama pirms koncerta tapusī intervija ar grupu Ethereal:

Saites uz tekstā minētajām grupām:
In Twilight’s Embrace
Ethereal
Bloodthirst
Arkona
Wolfrider
Dead Mind
Decapitated
Furia
Voidhanger