2017/01/04

5. janvārī notiks mākslinieces Elizabetas Lāces otrā studijas albuma „Songs About D” prezentācija


Elizabetas Lāces otrais studijas albums “Songs About D”, kas iznāca nedaudz vairāk nekā pusgadu pēc arfas solo debijas albuma “Mōaigā” — 31. decembrī, ir paralēli ilgi krātu dziļi personīgu iespaidu, novērojumu un bērnības atmiņu apkopojums. Albums ir veltījums sev un tai pasaulei, kura ir visapkārt un vienlaicīgi arī vairs nav.


Līdzīgi kā iepriekšējā darbā, kur minimālā vienībā (viens instruments) tiek meklēts maksimuma potenciāls, arī šeit viņa paļaujas tikai uz sevi, pārkāpjot uz citām savas ekspresijas teritorijām — klavierēm un savu balsi, kas 12 dziesmām saplūst vienā. Galvenie mākslinieciskās iedvesmas avoti — piespiedu brīvprātīgā izolēšanās, ausu aizbāžņi ikdienai un plāksteri (pēc arfas spēles).

Dokumentējot apkārto notiekošo jau kopš 1999. gada, autores refleksija ir piedzīvojusi numerālu pilngadību, šim notikumam par godu radot dāvanu, kurā ietverta pieredze, kā, pārdzīvojot vardarbību, pašnāvību, psihiskās saslimšanas, karu, nošķirtību un pašdestrukciju, apglabāt upuri lomu sevī, panest atbildību, atgriežoties pie saviem iekšējiem resursiem, kas ir daudzu gadu eksistenciālisma terapijas vainagojums.

Par visu arī ne bez ironijas — albuma dizains ir salda remisnescence par “smago gadu smagās mūzikas” skaistajiem piedzīvojumiem, kā arī starpdisciplinārs žests agrīnās interneta ēras sviesta cibu un krējuma kubļu piemiņai — vietnē http://www.my-diary.org/read/d/899436 būs atrodami dažādi saistīti ieraksti gan par albuma tapšanu, gan par katru dziesmu un notikumiem aiz tās angļu un latviešu valodā (pirmais ieraksts publicēts 1.janvārī).

Ieraksta inženieri ir Gundars Rullis un Edgars Skrāģis, maketa veidotāja — Helēna Spridzāne. Albuma atvēršanas pasākums notiks 5. janvārī plkst. 19.00 LKA Teātra mājā Zirgu pasts.

Dziesmu “Guns&Neurosis” no jaunā albuma iespējams noklausīties:

Albums iznāk biedrības “HI” paspārnē.